TABEL Câștigul salarial mediu net a scăzut. Cum și pentru cine a fost afectat de inflație

TABEL Câștigul salarial mediu net a scăzut. Cum și pentru cine a fost afectat de inflație
scris 12 iul 2022

Câștigul salarial mediu net s-a ridicat în luna mai la 3.928 lei, în scădere față de luna precedentă cu 39 lei (1%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (9.178 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.120 lei).

”În luna mai 2022, câștigul salarial mediu brut a fost 6.358 lei, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decât în luna aprilie 2022. Câștigul salarial mediu net a fost 3.928 lei, în scădere față de luna precedentă cu 39 lei (-1%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (9.178 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.120 lei)”, arată datele INS.

EXCLUSIV Președintele ANAF anunță: Peste 71.000 contribuabili - în situația de a li se face sesizări penale. Vor primi săptămâna următoare o notificare, ultimul demers de prevenție pe care îl mai facem CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Președintele ANAF anunță: Peste 71.000 contribuabili - în situația de a li se face sesizări penale. Vor primi săptămâna următoare o notificare, ultimul demers de prevenție pe care îl mai facem

În luna mai, comparativ cu luna mai a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%, scrie News.ro.

TABEL Câștigul salarial mediu net a scăzut. Cum și pentru cine a fost afectat de inflație

Indicele câștigului salarial real a fost 98,3% ȋn luna mai 2022 față de luna mai 2021. Indicele câștigului salarial real a fost 97,8% ȋn luna mai 2022 față de luna aprilie 2022. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 222,6%, cu 4,9 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2022.

”În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației”, arată datele INS.

În luna mai 2022, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării ȋn lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 19,2% ȋn extracția cărbunelui superior și inferior, cu 17,8% ȋn activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 15,3% ȋn fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 6,5% și 11% ȋn telecomunicații, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii; între 3% și 6% ȋn activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), activități de servicii anexe extracției, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, transporturi pe apă, industria metalurgică, alte activități extractive, fabricarea băuturilor, activități de poștă și de curier, tranzacții imobiliare, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), activități de editare.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna aprilie 2022 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 26,6% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 15,4% ȋn extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 2% și 5% ȋn tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, transporturi terestre și transporturi prin conducte, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, alte activități industriale n.c.a., transporturi aeriene.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanță), ȋn învățământ (+11,6%), respectiv ȋn administrația publică (+3,1%). Ȋn sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă (-1%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins