Taxa de solidaritate pentru marile companii, anunțată în premieră de Profit.ro și confirmată acum de PSD, are în spate calcule ce speră la 1 miliard euro. LISTA companiilor vizate

Taxa de solidaritate pentru marile companii, anunțată în premieră de Profit.ro și confirmată acum de PSD, are în spate calcule ce speră la 1 miliard euro. LISTA companiilor vizate

Stokkete | Dreamstime.com

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 3 feb 2023

Taxa de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu afaceri care depășesc 100 de milioane de euro, anunțată în premieră de Profit.ro în vara anului trecut și confirmată acum de PSD, are în spate în continuare calcule care estimează un plus de venituri de circa 1 miliard de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O taxă precum cea de solidaritate se va vedea în accelerarea inflației, deja aflată la cote ridicate, consideră economiștii.

Profit.ro a anunțat anterior că "Taxa de solidaritate" de 1%, gândită pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi, dacă va fi și introdusă, în peste 330 de companii, la acel moment în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, aflate pe primele poziții ale ierarhiei. Afacerile multor companii sunt, însă, în creștere.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Acum, statul ar obține mai mulți bani comparativ cu estimarea de anul trecut, având în vedere impactul inflației asupra afacerilor companiilor, dar și creșterile din unele sectoare, cum ar fi cel energetic. În noul context, suma obținută ar putea fi semnificativ peste 5 miliarde de lei, bani de care Guvernul are nevoie pentru a susține creșterea cheltuielilor.

Taxa pe cifra de afaceri este gândită ca suplimentară impozitului pe profit plătit de companii, la fel cum era intenționată și anul trecut.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

În decembrie 2021, când PSD și UDMR au încercat să introducă aceeași taxă, economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, a declarat la Ora de Profit.ro, că introducerea unei noi taxe, cum este cea “de solidaritate”, ar fi transmisă în creșterea prețurilor în sectoarele unde companiile au dimensiuni ridicate, cum ar fi, de exemplu, în retail.

Liderii PSD au criticat constant în ultimii ani ceea ce consideră a fi un nivel prea redus de taxare a companiilor mari, în special multinaționale. 

Profit.ro a prezentat un exemplu cu date de la ANAF referitoare la impozitele plătite de cele mai mari rețele comerciale, care ar fi printre companiile puternic afectate de introducerea unei taxe pe cifra de afaceri. Datele au relevat că impozitul plătit de primii 15 retaileri reprezintă aproximativ 0,7% din cifra de afaceri.

Taxa de solidaritate a fost susținută de PSD la finalul anului 2021 în contextul negocierilor pentru bugetul pe 2022. A fost sprijinită atunci de PSD și UDMR, dar s-a opus PNL.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

De exemplu, în decembrie 2021, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat, la emisiunea Talk News de la Profit TV, despre dorința PSD de a impozita marile companii, că ”trebuie să găsim mecanisme prin care să obținem ceva, noi, ca stat, din marile profituri și marile vânzări făcute de multinaționale”.

Organizațiile mediului de afaceri au criticat atunci propunerea de taxă pe cifra de afaceri

Un număr mare de organizații ale mediului de afaceri au protestat în decembrie 2021 față de intenția de a introduce o taxă pe cifra de afaceri.

Într-un comunicat, Camera de Comerț Americană în România a transmis îngrijorarea comunității de afaceri pe care o reprezintă cu privire la intenția coaliției de guvernare de a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, prin introducerea unei "taxe de solidaritate", într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize.

La situația complicată avută în vedere anul trecut se adaugă acum inflația accelerată și războiul din Ucraina.

Și Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a transmis un mesaj similar, de îngrijorare față de posibila introducere a unor noi taxe, precum cea de solidarite, arătând că este o axiomă faptul că, în perioade de criză, nu trebuie aplicate taxe mai mari, pentru că ar frâna creșterea economiei, care se află într-o perioadă de recuperare a pierderilor cauzate de pandemie.

O altă organizație care a protestat este ACAROM. Constructorii de automobile din România, care reprezintă unele dintre cele mai mari companii de profil din România, din punct de vedere al cifrei de afaceri și al numărului de angajați, au transmis, prin intermediul asociației ACAROM, o poziție fermă împotriva taxei de solidaritate.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa de solidaritate
guvern
psd
companii
impozit
cifra de afaceri