Companiile americane din România cer autorităților să renunțe la ideea de a introduce o "taxă de solidaritate". Riscuri "de reorientare a planurilor de investiții și extindere"

Companiile americane din România cer autorităților să renunțe la ideea de a introduce o "taxă de solidaritate". Riscuri "de reorientare a planurilor de investiții și extindere"
scris 7 dec 2021

Camera de Comerț Americană în România transmite îngrijorarea comunității de afaceri pe care o reprezintă cu privire la intenția coaliției de guvernare de a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, prin introducerea unei "taxe de solidaritate", într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize.

După o perioadă de criză politică prelungită în care încrederea companiilor în mediul investițional din România s-a prăbușit, suprapusă cu o perioadă de vârf a crizei Covid, creșterea prețurilor la energie, agravarea tensiunilor din piața forței de muncă, aceste vești cu privire la taxe noi nu fac decât să crească riscurile de reorientare a planurilor de investiții și extindere, arată organizația.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

"Lipsa de predictibilitate  și adâncirea instabilității prin măsuri intempestive descurajează investițiile și intențiile companiilor pentru piața din România, impactul negativ pe termen mediu și lung depășind câștigul pe termen scurt.

Comunitatea de afaceri nu contestă nevoia de finanțare de la bugetul de stat pentru sisteme critice sau categorii vulnerabile, ci maniera aleasă de adopta de pe o zi pe alta măsuri fiscale nefundamentate, contrar bunelor practici de a integra orice astfel de măsuri într-o strategie pe termen mediu și lung  care să urmărească întotdeauna beneficiul economiei în ansamblu. 

Importul de măsuri aplicate răzleț în alte țări nu garantează aplicabilitatea și adecvarea acestora pentru economia României.

Practica de a transfera presiunea bugetară către mediul privat peste noapte, fără preaviz, fără consultări prealabile, fără o foaie de parcurs, fără un studiu de impact real, fară o analiză a compatibilității ii cu legislația europeană s-a dovedit de fiecare dată contraproductivă. Așa cum s-a întâmplat și în trecut, măsurile luate peste noapte au dus pe termen mediu la pierderi la bugetul de stat, contrar calculelor pe hârtie care arătau creșteri de venituri.

Creșterea cheltuielilor bugetare fără reforme în zona administrației publice, a eficientizării sistemului fiscal prin digitalizare și profesionalizare, creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare, nu este o dovadă de responsabilitate pentru societate, ci doar un transfer al poverii către sectorul privat, cel care produce valoare în economie.

AmCham Romania face apel la renunțarea la această măsură și la orientarea agendei guvernamentale către politici sustenabile, responsabile, care să contribuie la consolidarea rating-ului investițional și la atragerea de investiții. 

AmCham România reiterează nevoia unui dialog și parteneriat onest și constructiv între mediul public și cel privat, și exprimă disponibilitatea și angajamentul de a participa la consultări reale transparente și de substanță pe marginea politicii fiscale a României", este mesajul transmis.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) reprezintă peste 450 de companii americane, multinaționale și românești membre.

viewscnt
Afla mai multe despre
amcham
taxa solidaritate