TaxHouse: Antreprenorii s-au bucurat că a dispărut formularul 088, dar acum au probleme și mai mari

TaxHouse: Antreprenorii s-au bucurat că a dispărut formularul 088, dar acum au probleme și mai mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2017

Dispariția formularului 088, prin care firmele erau evaluate din punct de vedere al capacității de a plăti TVA, i-a bucurat pe antreprenori, dar acum sunt probleme chiar mai mari decât înainte, în contextul în care Fiscul nu are suficient de mulți oameni bine pregătiți, care să știe ce întrebări să pună când analizează capacitatea firmelor de a plăti TVA, a declarat joi un partener al cabinetului de consultanță, TaxHouse, Angela Roșca, în cadrul unui summit organizat de fundația Romanian Business Leaders (RBL).

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Prin formularul 088, introdusă în februarie 2015 și simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de către funcționarii Fiscului din punct de vedere al capacității de a desfășura activități economice în sfera TVA, scrie News.ro.

Mulți antreprenori au criticat acest formular din cauza modului greoi și uneori eronat în care decurgea procedura pentru patronii corecți.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a renunțat oficial la formularul 088 din 1 februarie 2017.

Expertul TaxHouse a admis că formularul 088 a ajutat Fiscul să elimine o parte a tehnicilor de evaziune pe TVA, cum este metoda caruselului, dar cu un cost mare pentru antreprenorii corecți. Dispariția formularului a creat probleme și mai mari.

”Când tocmai ne apropiam de un deziderat de a face formularul 088 mai digerabil pentru antrenprenori, a fost eliminat. Problemele sunt mai mari acum. De exemplu, lucrez acum la înregistrarea a două firme mari, cu interviuri la ANAF în fața unor ghișee, cu un personal care nu știe ce să întrebe”, a spus Roșca.

Financial Times: Guvernul suedez se plânge că încasează prea multe taxe CITEȘTE ȘI Financial Times: Guvernul suedez se plânge că încasează prea multe taxe

Specialistul în consultanță atrage atenția că fiecare unitate a Fiscului poate cere, în prezent, ce vrea atunci când un antreprenor se prezintă la înregistrarea în scopuri de TVA.

Expertul consideră că ar fi ideal dacă ANAF ar putea face o analiză corectă a firmelor, dar nu dispune de suficient de mulți oameni bine pregătiți.

”Nu contest dreptul Fiscului de a avea acces la informații. Mă aștept la mai multe controale, la o presiune mai mare de a ne conforma”, a mai spus Roșca.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxhouse
formularul 088