Teodorovici reia promisiunea unor facilități pentru românii din străinătate, neonorată până acum

Teodorovici reia promisiunea unor facilități pentru românii din străinătate, neonorată până acum
scris 16 aug 2019

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, reia ideea că românii care trăiesc în străinătate vor putea transfera banii în țară fără plata comisioanelor prin sucursale CEC Bank, după ce în primăvară promitea că facilitatea va fi introdusă din luna iunie.

Acum, ministrul spune că facilitatea va fi introdusă, probabil, în septembrie.

"Românii trimit bani acasă, foarte bine. Plătesc de multe ori comisioane pentru acest lucru. CEC-ul și noi de la stat, fiind patronul acestei bănci, va deschide câteva sucursale în țările unde există mari comunități de români, se vor încheia convenții cu băncile din acele state, pentru ca orice transfer de fonduri către România să se facă fără niciun fel de comision. Deci statul preia acest comision și oamenii pot să trimită acasă familiilor ce sumă doresc, fără niciun cost", a declarat Teodorovici, citat de Agerpres.

El a adăugat că se intenționează totodată ca CEC-ul să acorde garanții pentru creditele contractate de românii de peste hotare, dar și susținerea diferenței de cost a împrumuturilor pentru firme.

"Un român vrea să își facă firmă să facă pahare, merge la bancă, are un cost de împrumut. Spaniolul dacă face același lucru se duce la bancă la el și are costul de finanțare foarte scăzut. Atunci, hai să facem ceva dacă nu vrem să uniformizăm acest cost al finanțării. Vor spune unii că e riscul de țară, dar asta e poveste, e poveste pentru cei care cred acest lucru. Concurența nu mai e corectă între dumneavoastră care faceți paharul în România și ăla din Spania care face paharul în Spania. Până fac eu în România produsul, mă costă mai mult, statul care de multe ori nu e un partener pentru omul de afaceri, vine cel din Spania, aduce în România paharul și omoară afacerea. I-am rugat pe cei de la CEC să vină cu un produs, ca diferența între media dobânzilor pentru mediul de afaceri din Europa și nivelul dobânzii din România să fie suportat de către stat pentru ca omul de afaceri din România când se împrumută să aibă același cost de finanțare ca ăla din Franța, Italia", a explicat Teodorovici.

El a mai informat că se discută și despre trimiterea coletelor, prin Poșta Română, fără comision, în Uniunea Europeană.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finanțelor
eugen teodorovici
cec bank