Teodorovici: Unele active, cum sunt creditele Prima Casă, cele din finanțări BEI și BERD și titlurile de stat, ar putea fi excluse de la aplicarea taxei din OUG 114

Teodorovici: Unele active, cum sunt creditele Prima Casă, cele din finanțări BEI și BERD și titlurile de stat, ar putea fi excluse de la aplicarea taxei din OUG 114
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 feb 2019

Unele clase de active, cum sunt creditele din programe guvernamentale gen Prima Casă și împrumuturile acordate de bănci din finanțări obținute în România de la BEI și BERD ar putea fi excluse de la aplicarea taxei pe activele bancare, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. De asemenea, titlurile de stat ar putea fi o altă clasă de active în cazul căreia să fie discutată excluderea de la aplicarea taxei, a spus Teodorovici la o conferință de presă comună cu vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul a transmis că taxa pe activele bancare trebuie aplicată în așa fel încât să stimuleze, nu să îngreuneze, activitatea economiei și că urmează să aibă discuții cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB).

"Masa activelor financiare (la care se va aplica taxa, n.r.) va fi dimensionată pentru a stimula activitatea econoimică",a afirmat ministrul.

BEI și BERD sunt două dintre instituțiile financiare internaționale foarte active în susținerea unor sectoare importante ale economiei din România, cum este, de exemplu, cel al IMM-urilor.

"Este important să intelegem ce finantează BEI si garantiile acordate de BEI prin intermediul bancilor comerciale. Nu de multe ori importantă nu este rata dobâbnzii, ci durata creditului sau garanțiile solicitate", a declarat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.

Ministrul Finanțelor se va întâlni în cursul zilei cu reprezentanții Asociației române a Băncilor (ARB), cu care va discuta eventuale modificări ale taxei pe activele bancare.

"Ce poate ieși din această discuție cu ARB este un pachet. Nu discutăm separat", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, pot fi aduse modificări importante, cum ar fi modul de calcul și eliminarea de la taxare a unor clase de active, dar ar putea fi stabilite și actele legislative care ar trebui modificate. Toate aceste modificări trebuie însă să fie în avantajul firmelor și populației a spus ministrul.

"Principiile OUG 114 rămân aceleași. (Poate fi făcută, n.r.) dacă e în avantajul persoanelor fizice sau juridice", a spus Teodorovici.

Întrebat când ar putea fi modificată OUG 114, ministrul a spus că ar putea avea loc după încheierea unor consultări pe care miniștrii le derulează în prezent cu reprezentanți ai industriilor afectate de ordonanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
bei
eugen teodorovici
taxa pe active
taxa lacomiei