Opoziția a părăsit lucrările Senatului, în semn de protest față de aprobarea tacită a OUG 114, care a impus taxe pe bănci, energie și telecomunicații

Opoziția a părăsit lucrările Senatului, în semn de protest față de aprobarea tacită a OUG 114, care a impus taxe pe bănci, energie și telecomunicații
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 feb 2019

Senatorii grupurilor PNL și USR au părăsit, miercuri, lucrările Senatului în semn de protest față de aprobarea în mod tacit, fără dezbatere și fără nicio modificare, prin urmare, a Ordonanței de Urgență 114/ 2018, care introduce taxe în domeniul bancar, energetic și de telcomunicații. Comisia de buget-finanțe din Senat a amânat, ieri, la cererea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, întocmirea unui raport pentru OUG 114, iar ordonanța are termen de adoptare tacită în Senat data de vineri, 1 martie. Teodorovici a susținut că Guvernul discută acum pentru fiecare domeniu, astfel încât să stabilească dacă se impun modificări. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Senatorii PNL și USR au încercat inițial prelungirea termenului de dezbatere a OUG 114, astfel încât ordonanța să poată fi dezbătută și modificată în Senat, dar, conform Constituției, ordonanța are doar 30 de zile ca termen maxim de dezbatere în prima Cameră a Legislativului, urmând apoi a fi trimisă Camerei Deputaților, fără posibilitate de prelungire a termenului de dezbatere.

Opoziția a mai cerut dezbaterea în aceeași zi a OUG 114, dar acest lucru nu a fost convenit de liderii grupurilor politice din Senat, iar, în semn de protest, grupurile PNL și USR s-au retras de la lucrările plenului Senatului. 

În context, și liderii UDMR au opinat că OUG 114 trebuie discutată și modificată în Senat, dar senatorii UDMR nu s-au retras de la lucrări.

Lucrările Senatului au trebuit în cele din urmă oprite, ca urmare a lipsei cvorumului necesar pentru adoptarea proiectelor legislative.  

ANAF va fi reorganizată - regionalele vor fi desființate. Teodorovici separă Vama de ANAF și o preia în subordonare directă CITEȘTE ȘI ANAF va fi reorganizată - regionalele vor fi desființate. Teodorovici separă Vama de ANAF și o preia în subordonare directă

Comisia de specialitate a Senatului ar fi trebuit să întocmească un raport pentru OUG 114, astfel încât actul normativ să poată fi votat de Senat miercuri, în ultima zi de plen înainte de 1 martie, termenul de adoptare tacită a ordonanței.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a venit însă la lucrările comisiei și a solicitat ca dezbaterea OUG 114 să fie amânată, iar cu votul senatorilor PSD, majoritari în comisie, propunerea acestuia a fost adoptată, Acest lucru înseamnă că OUG 114 va fi adoptată tacit de Senat și transmisă fără nicio modificare spre dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.

Todorovici a susținut în comisie că la nivel de Guvern vor exista discuții pe fiecare sector în parte - bancar, energie, comunicații -, astfel încât Executivul să vină, eventual, cu propuneri de modificări, dacă în urma discuțiilor va reieși concluzia că ordonanța trebuie astfel ”îmbunătățită”.

Surse politice de la Putere susțin că, în urma acestor discuții, premierul Dăncilă va prezenta săptămâna viitoare, în Camera Deputaților, eventualele modificări la OUG 114.

Atât senatorii ALDE, cât și UDMR au arătat că OUG 114 trebuie modificată.

Senatorii din Opoziție depuseseră o serie de amendamente pentru anularea taxelor impuse de Guvern prin această ordonanță.

AUDIO Posibile modificări ale taxei pe Robor, discutate oficial: Alt nivel de referință al taxei, doar anumite active financiare impozitate și chiar modificarea nivelului taxei. Decizia ar putea fi luată în câteva săptămâni CITEȘTE ȘI AUDIO Posibile modificări ale taxei pe Robor, discutate oficial: Alt nivel de referință al taxei, doar anumite active financiare impozitate și chiar modificarea nivelului taxei. Decizia ar putea fi luată în câteva săptămâni

Totodată, cele mai importante amendamente la Ordonanță, depuse din partea puterii și obținute de către Profit.ro, au fost propuse de către ALDE și par, cel puțin la prima vedere, să îi avantajeze pe distribuitorii și furnizorii de energie și gaze.

De asemenea, un amendament propus de parlamentarii PSD la OUG 114 introduce firmele care desfășoară activități de deszăpezire și întreținere a drumurilor în categoria firmelor din domeniul construcțiilor, ai căror angajați vor beneficia timp de 10 ani de impozite zero pe veniturile salariale.

Toate aceste amendamente nu vor mai putea fi însă adoptate acum în Senat.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
protest
opozitia
pnl
usr
oug 114
senat
adoptare
tacita
teodorovici
finante
banci
energie
comunicatii
modificare
amendamente