TVA la cafea preparată: Aproape 700 de firme cu baruri și restaurante au fost verificate de Antifraudă în numai două luni. Firmele sunt încurajate la conformare voluntară

TVA la cafea preparată: Aproape 700 de firme cu baruri și restaurante au fost verificate de Antifraudă în numai două luni. Firmele sunt încurajate la conformare voluntară
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 20 sep 2023

Antifrauda a derulat în doar două luni verificări la aproape 700 de contribuabili pentru a verifica dacă aceștia au aplicat de la 1 ianuarie TVA de 19% la preparatele pe bază de cafea, ceai sau cacao. În urma controalelor, au fost aplicate sancțiuni și confiscări de 1,1 milioane de lei și au fost identificate implicații fiscale de 19,4 milioane de lei, potrivit unui răspuns tranmis Profit.ro de către direcția Antifraudă. Directorul Antifraudă, Teodor Georgescu, a transmis firmelor să încerce să-și regleze această situația din proprie inițiativă, având în vedere numărul mare de verificări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De la 1 ianuarie, TVA pentru o serie de băuturi nealcoolice (cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi) a crescut la 19%, de la 5% sau 9%, după caz. În cazul unor băuturi precum cafeaua sau ceaiul preparate în baruri și restaurante, o parte a firmelor au continuat să aplice cota redusă de TVA.

Ministerul Finanețelor a transmis, la începutul lunii iunie, o clarificare către Camera Consultanților Fiscali în care preciza că pentru o serie de băuturi încadrate pe anumite coduri, TVA este de 19% și nu 9%, chiar dacă acestea conțin sau nu zahăr, îndulcitori sau arome.

De ce este important: Clarificarea de la Finanțe a venit foarte târziu, astfel că firmele care au colectat TVA de 9% în loc de de 19% nu pot fi considerate evazioniste. Pe de altă parte, Antifrauda trebuie să aplice legea fiscală, ținând cont și de clarificările precum cea de la Finanțe, astfel că trebuie să verifice firmele și să se asigure de colectarea veniturilor din TVA.

"În privința cotei de TVA de 19% la produse precum cafea și ceai preparate în restaurante și cafenele, Ministerul Finanțelor a clarificat situația, iar Antifrauda trebuie să se asigure de colectarea TVA la buget conform legii. Sunt unele firme care au aplicat și după 1 ianuarie 2023, până recent, cota de 9% în loc de 19%. O parte s-au conformat voluntar și încurajăm pe toți să regleze această situație din proprie inițiativă. Antifrauda desfășoară un număr mare de controale vizând și acest aspect, aproape 700 de firme fiind verificate doar în lunile iulie și august", declarat, pentru Profit.ro, Teodor Georgescu, director general, structura centrală a direcției Antifraudă.

Adrian Câciu: Salariul minim va crește de la 1 octombrie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei și în construcții de la 4.000 de lei la 4.500 de lei CITEȘTE ȘI Adrian Câciu: Salariul minim va crește de la 1 octombrie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei și în construcții de la 4.000 de lei la 4.500 de lei

La nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) se desfășoară acțiuni de control având ca obiectiv verificarea modului de calcul, evidențiere și declarare a TVA în cota standard de 19% asupra produselor alimentare în stare lichidă, pe bază de cafea, ceai sau cacao, care pot fi preparate în restaurante, cafenele, automate de tip vending și care sunt consumate direct ca băuturi (cu condiția ca acestea să nu reprezinte băuturi alcoolice), a transmis Antifrauda.

În prealabil, Ministerul Finanțelor a clarificat că în astfel de cazuri cota este de 19%, dar sunt mulți operatori economici care au aplicat 9% până recent, fapt ce a condus la o diminuare a TVA datorată bugetului general consolidat al statului.

Dintre cei 689 contribuabili verificați în perioada iulie-august 2023, 168 au fost sancționați contravențional, valoarea sancțiunilor (amenzi și confiscări) însumând  peste 1,1 milion lei.

Totodată, la 287 contribuabili au fost cuantificate implicații fiscale în valoare totală de  peste 19,4 milioane lei, dar au fost contribuabili care au înțeles situația de fapt și s-au conformat voluntar în perioada premergătoare controlului sau chiar în timpul controlului.

În ceea ce privește exemplificarea în acest domeniu, putem aduce în discuție rezultatele unor controale efectuate la nivel central, din perspectiva valorii implicațiilor fiscale. Au fost identificați doi contribuabili reprezentativi în domeniul vizat la care au fost cuantificate implicații fiscale de circa 3,9 milioane lei, dar articolul 11, privind secretul fiscal, din Codul de procedură fiscală nu permite furnizarea datelor de identificare ale acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
antifrauda
tva
ceai
cafea
tva 9%
tva 19%