ULTIMA ORĂ Guvernul dă înapoi: Sporul de până la 15%, pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, nu va mai fi redus. UPDATE Orban anunță că sporul va fi acordat ca până acum

ULTIMA ORĂ Guvernul dă înapoi: Sporul de până la 15%, pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, nu va mai fi redus. UPDATE Orban anunță că sporul va fi acordat ca până acum
scris 23 dec 2019

Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariul de bază, acordat în prezent personalului angajat atât în administrația publică centrală, cât și în cea locală, nu va mai fi redus. Guvernul Orban își propusese ca, prin proiectul de modificare a OUG nr. 114/2018, după cum a a anunțat anterior Profit.ro, să stabilească sporul ca sumă fixă pentru toate categoriile de personal, urmând a fi calculat ca procent din salariul minim brut pe economie. Luni, însă, Guvernul a decis să nu mai modifice acest spor, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

De ce este important: Bugetarii din administrația publică centrală și din cea locală beneficiază de un spor cuprins între 5% și 15% calculat la salariul de bază pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, ”condiții deosebite de muncă vătămătoare sau periculoase”, ”condiții deosebit de periculoase” sau, după caz, pentru ” izolare și pentru condiții deosebite de muncă reprezentate de izolare”.

Surse guvernamentale au declarat însă acum pentru Profit.ro că Guvernul Orban a luat decizia de a nu mai reduce acestor spor și a-l plafona la 25% din salariul minm brut pe economie. Așadar, sporul va rămâne în forma actuală din lege.

Potrivit calculelor Ministerului Finanțelor, au arătat sursele citate, impactul bugetar ar fi fost și în aceste condiții de 300 milioane lei pentru 2020, dar cei mai afectați de reducerea sporului ar fi fost bugetarii cu salarii sub 4.000 lei.

UPDATE 16,50 Premierul Orban a arătat că prevederea privind plafonarea sporului afectează legea bugetului, iar sporul a fost negociat în contracte colective la nivel de ramură, astfel că ar fi fost afectate categorii largi de personal și, prin urmare, nu va mai fi modificat.

Split TVA abrogat - Va fi eliminat de la 1 februarie, de astăzi se oprește înscrierea de noi firme în split TVA, însă firmele vor putea recupera banii abia după 1 februarie, între timp putând fi executate de creditori, inclusiv de ANAF CITEȘTE ȘI Split TVA abrogat - Va fi eliminat de la 1 februarie, de astăzi se oprește înscrierea de noi firme în split TVA, însă firmele vor putea recupera banii abia după 1 februarie, între timp putând fi executate de creditori, inclusiv de ANAF

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, arătase, săptămâna trecută, că Guvernul a decis ca sporul să fie plafonat pentru toate categoriile de personal la 25% din salariul minim brut pe economie

”Argumentul are în vedere eliminarea discriminărilor produse în mod arrtificial între diferite categorii de personal”, a explicat atunci Dancă.

Modificare legislației fusese inclusă în proiectul de lege pentru corectarea Ordonanței de Urgență nr. 114/2018 și pentru luarea unor măsuri fiscal-bugetare, pe care Guvernul Orban își va angaja răspunderea în Parlament. 

Schemă de ajutor de stat aprobată de Guvern: Prețul la energie, subvenționat pentru consumatorii industriali CITEȘTE ȘI Schemă de ajutor de stat aprobată de Guvern: Prețul la energie, subvenționat pentru consumatorii industriali

Sporul este calculat în prezent în funcție de următorii factori de risc: ”a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului; b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi; d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă; f) existența unor condiții de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului; g) existența factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică; h) intensitatea de acțiune a factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică.

Profit.ro a relatat că angajații Parlamentului, Guvernului sau Consiliului pentru Combaterea Discriminării, care în cea mai mare parte a lor efectuează muncă de birou, primesc spor de condiții de muncă periculoase sau vătămătoare, deoarece conducerea acestor instituții consideră că personalul este supus unor ”factori nocivi” precum ”pulberi, ozon, monoxid de carbon, iluminat, zgomot, microclimat”.

ULTIMA ORĂ Comercianții primesc timp suplimentar să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comercianții primesc timp suplimentar să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic

Surse guvernamentale declaraseră Profit.ro Guvernul Orban a decis să plafoneze acest spor la o sumă fixă, care va fi egală pentru toate categoriile de personal din administrație și care va fi calculată în funcție de salariul minim brut pe economie, nu ca procent din salariul de bază al fiecărui bugetar din administrație.

”Decizia politică a modificării legislației în acest sens a fost luată, iar modificarea va fi inclusă, cel mai probabil, în proiectul de modificare a OUG 114, pe care Guvernul își va angaja răspunderea săptămâna aceasta. Cuantumul sporului este încă în discuție, dar acesta va fi raportat la salariul minim pe economie”, au precizat pentru Profit.ro sursele citate.

DOCUMENT Nouă lege pentru mediul de afaceri: Antreprenorii pot fi acționari unici în mai multe SRL-uri și deține mai multe sedii sociale într-o singură încăpere. Mai multe acte și obligații eliminate CITEȘTE ȘI DOCUMENT Nouă lege pentru mediul de afaceri: Antreprenorii pot fi acționari unici în mai multe SRL-uri și deține mai multe sedii sociale într-o singură încăpere. Mai multe acte și obligații eliminate

Guvernul își va angaja răspunderea pentru modificarea OUG 114, iar principalele modificări care vor fi aduse actului normativ sunt eliminarea plafonelor de prețuri la energie electrică și gaze și eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie.

De asemenea, Guvernul va elimina cerințele de capital pentru administratorii de pensii private (Pilonul 2) impuse prin OUG 114/2018 și posibilitatea de transfer a contribuției de la Pilonul 2 la sistemul de pensii de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
spor
conditii
munca
periculoase
vatamatoare
administratie
bugetari
personal
salariu
minim
baza
guvern
oug 114