Teodorovici a înregistrat la Parlament 10 proiecte de lege, printre care impozitarea pensiilor speciale, fiscalizarea bacșișului, modificări la Prima Casă și Codul Fiscal. Finanțele pregătiseră ordonanțe, dar nu au intrat în Guvern

Teodorovici a înregistrat la Parlament 10 proiecte de lege, printre care impozitarea pensiilor speciale, fiscalizarea bacșișului, modificări la Prima Casă și Codul Fiscal. Finanțele pregătiseră ordonanțe, dar nu au intrat în Guvern
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 sep 2019

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, care este și senator, a depus la Parlament nu mai puțin de 10 proiecte de lege, pregătite anterior ca ordonanțe de ministerul pe care îl conduce și care prevăd impozitarea pensiilor peste 7.000 lei, modificarea programului Prima Casă, fiscalizarea bacșișului și alte modificări ale Codului Fiscal. Potrivit informațiilor Profit.ro, Teodorovici ar fi vrut să introducă toate aceste proiecte în ședința de săptămâna trecută a Guvernului, dar premierul Dăncilă a refuzat pe motiv că proiectele nu aveau avizele necesare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a prezentat anterior toate aceste măsuri, multe dintre ele fiind deja puse în consultare publică de către Ministerul Finanțelor Publice. Cum în ședința Executivului de săptămâna trecută nu au fost discutate și adoptate, acum Guvernul trebuie să aștepte ca președintele Iohannis să desemneze miniștri interimari în locul celor de la ALDE, care și-au dat demisia, pentru a se putea reuni în ședință.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, după cum a relatat Profit.ro, pensiile în cuantum lunar pornind de la 7.000 lei și până la 10.000 lei vor avea un impozit de 30% aplicat asupra diferenței cu care este depășit acest plafon, iar pensiile în cuantum de peste 10.000 lei vor avea un impozit de 50% aplicat tot asupra diferenței.

Teodorovici a înregistrat la Parlament 10 proiecte de lege, printre care impozitarea pensiilor speciale, fiscalizarea bacșișului, modificări la Prima Casă și Codul Fiscal. Finanțele pregătiseră ordonanțe, dar nu au intrat în Guvern

Măsura ar urma să se aplice cu termen limită 31 decembrie 2025.

Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5% CITEȘTE ȘI Măsura lui Dragnea, avizată: TVA la produse utilizate în agricultură scade de la 9% la 5%

Un alt proiect depus la Parlament de ministrul Teodorovici este cel prin care programul "Prima casă” va fi transformat într-un program social, denumit "O familie, o casă", în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag.

Astfel veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, însă pragul urcă la 7.000 de lei dacă familia are unul sau mai mulți copii. Dobânda va fi subvenționată, cu 0,5 puncte procentuale în cazul familiilor cu un singur copil și cu 1 punct procentual în cazul celor cu doi sau mai mulți copii, prevede proiectul de modificare a programului.

Ministrul Teodorovici a depus și un proiect, anunțat anterior, cu privire la regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșișului.

Bacșișul va fi evidențiat pe bonul fiscal, sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite exclusiv angajaților, iar veniturile din bacșiș ale angajaților vor fi considerate venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

Execuția bugetară: Guvernul a cheltuit în primele șapte luni cu 18 miliarde lei mai mult decât a strâns din taxe și impozite. Vedeta cheltuielilor rămân costurile cu angajații statului, în urcare cu 21,5% CITEȘTE ȘI Execuția bugetară: Guvernul a cheltuit în primele șapte luni cu 18 miliarde lei mai mult decât a strâns din taxe și impozite. Vedeta cheltuielilor rămân costurile cu angajații statului, în urcare cu 21,5%

Alt proiect pregătiti anterior de Finanțe și depus acum la Parlament de ministrul de resort prevede că mecanismul split TVA va deveni complet opțional, fără facilitățile acordate până acum firmelor care optau să aplice acest sistem, spre deosebire de cele obligate, societăți cu datorii la TVA sau în insolvență.

Autoritățile au propus această modificare după ce Comisia Europeană a transmis că mecanismul split TVA, în forma actuală, încalcă legislația UE și trebuie eliminat. Comisia a avizat solicitarea României ca split TVA să rămână opțional fără bonificții la impozitul pe profit, situație în care va fi, însă, neatractiv pentru firme.

Printre proiectele preluate de Teodorovici ca senator și propuse Parlamentului se numără și cele de modificarae a Codului fiscal și Codului de procedură fiscală pentru a introduce mai multe schimbări cerute de mediul de afaceri.

O modificare foarte importantă, propusă acum și despre care Profit.ro a scris la începutul lunii iulie, este reglementarea impozitării avantajului în natură rezultat din utilizarea în interes personal a mașinii de serviciu în cazul microîntreprinderilor și firmelor cărora li se aplică impozitul specific.

De asemenea, printre măsurile care urmează să fie introduse se numără consolidarea fiscală a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme, reglementarea instituirii și ridicării popririlor, astfel încât să fie eliberate conturile cât mai repede, schimbarea competenței de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MFP.

Cum s-a chinuit statul degeaba 1 an de zile s-o execute silit pe Elena Udrea de peste 8 milioane lei în urma condamnării din dosarul Gala Bute CITEȘTE ȘI Cum s-a chinuit statul degeaba 1 an de zile s-o execute silit pe Elena Udrea de peste 8 milioane lei în urma condamnării din dosarul Gala Bute

De asemenea, un alt proiect prevede că datoriile societății față de acționari/asociați, rezultate din împrumuturi sau alte finanțări acordate de aceștia, vor fi convertite obligatoriu în acțiuni în cazul societăților la care activul net a scăzut sub jumătate din capitalul social.

Conform acestui proiect de modificare a Legii societăților și Legii contabilității, vor fi definite clar situațiile în care ANAF și ONRC depun cererea de dizolvare în cazul entităților care se confruntă cu probleme financiare în raport cu nivelul legal de capital, vor fi introduse restricții în ce privește acordarea de avansuri sau împrumuturi acționarilor/asociaților, precum și clarificări referitoare la distribuirea sub formă de dividende din anumite rezerve și din rezultatul reportat.

Ministrul Finanțelor propune și modificarea Loteriei bonurilor fiscale, astfel încât în locul unei singure valori unice câștigătoare, extrase din intervalul 1-999 lei inclusiv, vor fi introduse două valori câștigătoare ale bonului fiscal, aferente intervalelor 1 - 99 lei inclusiv, respectiv 100 - 999 lei inclusiv. Dintre cele 100 de premii posibile, 80 vor fi acordate pentru bonurile din categoria sub 100 de lei, iar restul de 20, pentru 100-999 lei.

Profit.ro a scris la finalul anului 2017, citând un document, că Finanțele sunt nemulțumite de faptul că, în urma celor mai multe extrageri, sunt desemnate câștigătoare bonuri cu valori mari, iar loteria a devenit neatractivă pentru populație. La momentul respectiv, Finanțele analizau ca circa 80% din premii să fie acordate pentru bonuri cu valoare mică, pe baza ponderii acestora în totalul bonurilor fiscale.

ULTIMA ORĂ Dăncilă: Impozitarea pensiilor speciale va fi prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Guvern și transmis spre dezbatere Parlamentului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dăncilă: Impozitarea pensiilor speciale va fi prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Guvern și transmis spre dezbatere Parlamentului

Printre proiectele depuse la Parlament de ministrul Teodorovici se numără și cel privind majorarea, de la 1 ianuarie 2020, a accizelor la țigarete, măsură prevăzută inițial pentru luna septembrie a acestui an.

În total, Eugen Teodorovici a înregistrat la Parlament 10 proiecte de legi, elaborate anterior la ministerul pe care îl conduce, dar pe care nu a reușit fie din lipsa consensului politic, fie din lipsa avizelor ministeriale să le promoveze în Guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiect
parlament
pensii speciale
bacșiș
prima casă
finante
cod
fiscal
eugen teodorovici
impozit