Un sistem de evaziune fiscală provoacă prejudicii de miliarde de euro unor țări europene, dezvăluie o anchetă comună a 19 publicații

Un sistem de evaziune fiscală provoacă prejudicii de miliarde de euro unor țări europene, dezvăluie o anchetă comună a 19 publicații
scris 19 oct 2018

Manipulări de dividende implicând bănci și fonduri financiare au provocat prejudicii, la încasarea impozitelor, în aproximativ zece țări europene, în valoare de aproximativ 55 de miliarde de euro, începând din 2001, dezvăluie 19 instituții de presă într-o anchetă comună, relatează AFP.

Această anchetă - realizată între altele de site-ul Correctiv și ziare ca Die Zeit, Le Monde sau La Reppublica și publicată joi - se sprijină pe documente judiciare provenind din Germania, unde aceste manevre au fost descoperite în 2012. Ea vizează cazuri de fraudă și de optimizare fiscală, scrie News.ro.

În afară de Germania - țara de departe cea mai afectată - zece țări europene sunt vizate, și anume Franța, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia și Elveția.

România, condamnată la CJUE pentru neîndeplinirea directivei referitoare la depozitele de deșeuri; 68 de gropi de gunoi neconforme nu au fost închise CITEȘTE ȘI România, condamnată la CJUE pentru neîndeplinirea directivei referitoare la depozitele de deșeuri; 68 de gropi de gunoi neconforme nu au fost închise

Grosul facturii, adică aproximativ 46 de miliarde de euro, este legat de o practică de optimizare intitulată ”cum cum”. Această tehnică, situată potrivit grupului media ”la limita legalității”, mizează pe fiscalitatea diferențiată între investitori naționali și străini.

Taxați mai mult asupra dividendelor pe care le percep, investitorii naționali își revând, de exemplu, titlurile unor investitori străini, ceea ce le permite, o scurtă perioadă de timp, să scape de acest impozit, iar apoi le recuperează.

Numai acest mecanism a costat, timp de 15 ani, 24,6 miliarde de euro Germania, 17 miliarde de euro Franța și 4,5 miliarde de euro Italia, potrivit acestei anchete comune, care citează informații de la autorități fiscale, juridicare și de analiză a datelor pieței.

În Franța, ”până la trei miliarde de euro pe an” ar fi fost pierdurți de finanțele publice din cauza acestor manevre, scrie Le Monde, care dă asigurări că principalele trei bănci franceze - BNP Paribas, Crédit agricole și Société générale - au recurs la ele.

”PROBLEME IDENTIFICATE”

Acestei tehnici "cum cum" i s-a adăugat o practică în mod clar frauduloasă - intitulată "cum ex" și atribuită unui avocat german, Hanno Berger, de-acum vizat de o anchetă penală deschisă în Germania și care așteaptă să fie judecat.

De această dată este vorba despre cumpărarea și revânzarea de acțiuni în jurul zilei plății dividendelor, atât de rapid, încât administrația fiscală nu mai identifică adevăratul proprietar.

Manipularea - care necesită înțelegerea mai multor investitori - permite revendicarea de mai multe ori a aceluiași credit de impozit asupra profitului dividendului, ceea ce lezează în acest fel fiscul.

Această escrocherie ar fi costat 7,2 miliarde de euro Germania, 1,7 miliarde de euro Danemarca și 201 milioane de euro Belgia.

Contactat de AFP, fiscul norvegian a spus că a descoperit o fraudă cu privire la 580.000 de coroane norvegiene în 2013 și că a dejucat mai multe încercări ulterioare, în urma unor avertizări din Danemarca. Ulterior țara și-a consolidat controalele.

”Problemele sunt perfect identificate de către administrația fiscală franceză. În cazul în care se confirmă infracțiunile, vom fi de neînduplecat”, a declarat la rândul său ministrul francez al Conturilor Publice Gérald Darmanin.

Contactată de AFP, administrația fiscală franceză a refuzat să confirme sau să comenteze cifrele avansate de cele 19 publicații implicate în anchetă. ”Nu este vorba despre o problemă de amploare”, a dat ea asigurări.

Parchetul financiar danez, sesizat asupra acestui subiect în 2015, a precizat că cercetează ”dacă există un fundament în vederea angajării responsabilității penale a persoanelor sau întreprinderilor implicate”, a declarat purtătorul său de cuvânt Simon Gosvig.

Publicarea acestei anchete a fost salutată de deputata europeană Eva Joly, o fostă magistrată anticorupție, care a îndemnat justiția, într-un comunicat, ”să diligenteze de urgență” anchete, iar statele ”să-și consolideze legislațiile”.

În Austria, opoziția social-democrată (SPÖ) a cerut ca ministrul conservator al Finanțelor Hartwig Löger să furnizeze o evaliare a prejudiciului suferit de țara sa. ”Ministrul finanțelor trebuie să furnizeze o imagine de ansamblu asupra sumei prejudiciului”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului însărcinat cu finanțele Jan Krainer.

viewscnt
Afla mai multe despre
evaziune fiscala
ancheta