Unicredit va conduce comitetul creditorilor Tel Drum. Casa de Insolvență Transilvania pierde poziția de administrator judiciar

Unicredit va conduce comitetul creditorilor Tel Drum. Casa de Insolvență Transilvania pierde poziția de administrator judiciar
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 mai 2018

Unicredit Bank, cel mai mare creditor cu drept de vot al Tel Drum, aflată în insolvență și urmărită penal, va conduce în calitate de președinte comitetul creditorilor companiei, potrivit deciziei luate prin vot la recenta adunare a acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din comitet vor mai face parte Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, Deutsche Leasing, Intesa Sanpaolo și Liviu Lucian Dobrescu, care este și al doilea cel mai mare acționar al Tel Drum, cu 44% din capital. Pachetul de control, de 54% din acțiuni, este deținut, potrivit celor mai recente date termene.ro, de către Petre Pitiș, la rândul său creditor al Tel Drum. 

Cu aceeași ocazie, creditorii au votat împotriva confirmării ca administrator judiciar a filialei Ilfov a Casei de Insolvență Transilvania. Voturile împotrivă au cumulat 51,73% din totalul masei credale în cadrul adunării, decisive în acest sens fiind opțiunile contra ale ANAF (13,42% din creanțe) și ale creditorului-acționar Liviu Lucian Dobrescu (9,5%).

Ministrul Apelor asigură turiștii că plajele sunt pregătite pentru 1 Mai CITEȘTE ȘI Ministrul Apelor asigură turiștii că plajele sunt pregătite pentru 1 Mai

Noul administrator judiciar al Tel Drum urmează să fie desemnat la o ședință ulterioară a adunării creditorilor, fiind propuse nume precum Sierra Quadrant, care are în portofoliu, printre altele, insolvențele RAFO și Rapid București, Intercom Management SPRL sau practicianul în insolvență Eugenia Iorgoaea. 

Tel Drum, intrată în insolvență la începutul anului, va trebui să achite datorii de peste 70 milioane lei, în principal către bănci, Fisc, dar și către Primăria Craiova, conform tabelului preliminar de creanțe.

Pe lista băncilor creditoare figurează Intesa (2,69 milioane lei), Libra Internet Bank (1,3 milioane lei, Tel Drum fiind garant pentru un credit al Gransiloz) și Unicredit (9,3 milioane lei), la care se adaugă plăți de achitat către ANAF (5,3 milioane lei), Primăria Craiova (10,8 milioane lei, creanță fără drept de vot) și Compania Națională de Investiții (1,6 milioane lei), lista totală incluzând peste 120 de creditori, inclusiv acționari ai firmei.

Economist șef BCR: \ CITEȘTE ȘI Economist șef BCR: "Unii ar putea numi asta o coincidență…" Transferul contribuțiilor de la pensiile private la stat, exact cât are nevoie Guvernul pentru a nu depăși deficitul

Tel Drum și-a cerut insolvența într-un moment în care procurorii DNA au impus sechestru pe averile persoanelor implicate în Dosarul Tel Drum, ca și pe bunurile firmei, măsura vizându-l și pe liderul PSD, Liviu Dragnea. "Luarea măsurilor asiguratorii a pus societatea în imposibilitate de a-și onora obligațiile contractuale și plățile", a arătat atunci pentru Profit.ro avocatul firmei.

Firma de construcții Tel Drum a fost prezentată în presă ca fiind "patronată din umbră" de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, ipoteză negată repetat de acesta. Potrivit ultimelor date publice disponibile, Tel Drum a terminat anul 2016 cu un profit net de 2,19 milioane lei, la o cifră de afaceri de 223,5 milioane lei.

Cu puțin înaintea cererii de insolvență, procurorii DNA au anunțat extinderea urmăririi penale în cazul societății Tel Drum, firma fiind cercetată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu. Cererea de insolvență a fost depusă în aceeași zi.

UE exercită presiuni asupra rețelelor de socializare în legătură cu știrile false CITEȘTE ȘI UE exercită presiuni asupra rețelelor de socializare în legătură cu știrile false

În cauză a fost dispusă instituirea măsurilor asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale firmei Tel Drum, precum și poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în conturile bancare deținute aceasta, până la concurența sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentând suma foloaselor necuvenite și suma cu care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat).

De asemenea, în luna decembrie, societatea Tel Drum și doi dintre directorii acesteia - Petre Pitiș și Mircea Vișan - au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru folosirea de documente false, având ca rezultat obținerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziționării unei stații de asfaltare. Un alt director al firmei, Florea Neda, precum și S.C. WFA Impex SRL și un reprezentant al acestei societăți, Ion Florian, au fost trimiși în judecată pentru complicitate.

Procurorii DNA au pus sechestru pe averile persoanelor implicate în dosarul Tel Drum, măsura vizându-l și pe liderul PSD Liviu Dragnea. În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, fapte comise în perioada în care era președintele Consiliului Județean Teleorman.

viewscnt
Afla mai multe despre
tel drum
liviu dragnea
insolventa
casa de insolventa transilvania
dna