Valoarea sechestrului pus pe bunurile fostului vicepremier Sevil Shhaideh în dosarul Belina, redusă considerabil

Valoarea sechestrului pus pe bunurile fostului vicepremier Sevil Shhaideh în dosarul Belina, redusă considerabil
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2018

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, actual consilier al premierului Viorica Dăncilă, scapă de cea mai mare parte din sechestrul pe avere pus de procurorii DNA în dosarul Belina, după ce magistrații Tribunalului București au decis joi ca valoarea sechestrului să fie redusă de la peste 3,8 milioane de lei la 566.482 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Magistrații Tribunalului București au admis, astfel, o contestație a fostului vicepremier, scrie News.ro.

"Admite contestația formulată de Shhaideh Sevil împotriva măsurilor asiguratorii. Infirmă în parte ordonanța contestată și revocă corespunzător măsurile asiguratorii instituite de procuror asupra tuturor bunurilor inculpatei, în sensul că suma totală (în vederea reparării pagubei produse prin infracțiuni și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare) avută în vedere se micșorează de la 3.804.282,39 lei la 566.482,39 lei", este decizia Tribunalului București..

Hotărârea instanței este definitivă.

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh a fost la DNA în 18 mai, ea spunând atunci că a fost informată de către procurori despre o eroare materială în dosarul "Belina”, în care este urmărită penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Ea mai spunea că prejudiciul a fost diminuat, fără a putea preciza însă până la ce valoare.

DNA anunța în 25 aprilie că fostul vicepremier Sevil Shhaideh, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă, este urmărită penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul "Belina". De asemenea, a fost începută urmărirea penală și împotriva unui director din Ministerul Dezvoltătii și Regionale și Administrației Publice și a fostului șef al Consiliului Județean Teleorman Adrian Gâdea. Procurorii spun că în 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Potrivit DNA, s-a dispus schimbarea încadrării juridice și punerea în mișcare a acțiunii penale față de Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, și față de Ionela Stoian (fostă Vasile) director în MDRAP, tot pentru  abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Avertisment FMI: Economia României dă semne de supraîncălzire. O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică. Fondul - îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și încetinirea reformelor, așteptări de noi măsuri fiscale CITEȘTE ȘI Avertisment FMI: Economia României dă semne de supraîncălzire. O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică. Fondul - îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și încetinirea reformelor, așteptări de noi măsuri fiscale

De asemenea, s-a dispus schimbarea încadrării juridice și extinderea acțiunii penale în cazul fostului președinte al Consiliului Județean Teleorman Adrian Ionuț Gâdea, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și participației improprii la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.

Pe 14 mai, DNA a pus sechestru pe averea lui Shhaideh, în vederea recuperării prejudiciului adus statului român și Consiliului Județean Teleorman, estimat la 5.646.237 lei, în cazul în care aceasta va fi declarată vinovată.

Conform procurorilor DNA, în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 de hectere), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale. Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin Hotărâre de Guvern, ci doar prin lege.

Procurorii DNA spun că în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh, a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de Hotărâre de Guvern (H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean Teleorman. Aceasta, în condițiile în care Sevil Shhaideh cunoștea că în acest mod întocmește acte care încalcă o serie de dispoziții legale, respectiv Constituția, Legea apelor, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale "Apele Române", Legea 24/2000.

Mai mult, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției formulaseră observații pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce privește transferul, aspecte care au fost ignorate, mai arată DNA.

La rândul său, Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la MDRAP - Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, a sprijinit demersurile nelegale, prin faprul că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (Ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. și M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente.

Anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private și unei persoane.

"Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și Brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de Carte funciară "curate", în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială. Această activitate a fost coordonată de Gâdea Ionuț, la data faptei președinte al CJ Teleorman, care a solicitat Administrației Naționale "Apele Române" avizarea favorabilă a transferului menționat, a ignorat existența extraselor de carte funciară care conțineau sarcinile firmei private, a coordonat înlocuirea acestora cu niște extrase de carte funciară noi, care nu mai prevedeau contractele de închiriere, și-a însușit prin semnătură proiectul de notă de fundamentare în care era trecut, necorespunzător adevărului, că imobilele nu sunt grevate de sarcini", mai notează procurorii anticorupție.

De asemenea, în perioada iunie 2013 – septembrie 2013 ,Gâdea a promovat un proiect de hotărâre de consiliu județean privind transferul Insulei Belina și Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean, a inițiat un proiect de hotărâre de guvern reținând, în mod vădit contrar legii, legalitatea proiectului cu caracter individual ce se va numi H.G. 943/2013, având cunoștință despre încălcarea dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă, a trimis neoficial către M.D.R.A.P. documente emanând de la CJ Teleorman în formă de proiect, unele nesemnate și în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu județean.

Astfel, s-a creat un prejudiciu statului român de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieșite din patrimoniul statului.

În cursul lunii ianuarie 2014, după adoptarea HG 943/2013 prin care se consfințea trecerea Insulei Belina și a Brațului Pavel în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean, în calitate de președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea a făcut demersuri astfel încât, pe baza HG 943/2013, să creeze posibilitatea încheierii a trei contracte de închiriere între Consiliul Județean Teleorman, pe de o parte, și o societate comercială și o altă persoană, pe de altă parte. Contractele, având ca obiect părți din insula Belina și brațul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafață totală de 80 hectare), au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitații și fără inițierea și parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu județean. Ca urmare a acestei din urmă fapte, prejudiciul creat în dauna județului Teleorman este estimat la valoarea de 5.646.237de  lei (defalcat pe contractul nr 1: 2.029.202,09 lei, contractul nr. 2: 2.743.880,93 lei și contractul nr. 3: 842.364,76 lei), ceea ce reprezintă și folosul obținut de beneficiarii contractelor de închiriere, menționează DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
sevil shhaideh
belina
dna