VIDEO Prima News: Mii de români cumpără vechime în muncă

VIDEO Prima News: Mii de români cumpără vechime în muncă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 aug 2023

Este aglomerație la ghișeele caselor de pensii. Românii care nu au cel puțin 15 ani de vechime în muncă se înghesuie să cumpere anii care le lipsesc. Mai pot face acest lucru până la finalul lunii, dar Guvernul se pregătește să extindă perioada. Costul unui an de vechime se raportează la salariul minim actual, lucru care îi nemulțumește pe oameni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sorina se pregătește să își depună dosarul de pensionare, dar nu îndeplinește condiția celor 15 ani de cotizație. Recent, ea a aflat că își poate completa stagiul cumpărând vechime. Nu a lucrat deloc între 2011 și 2015. Anii respectivi îi plătește însă la nivelul salariului minim de astăzi, adică 3.000 de lei brut. O lună de cotizație costă cel puțin 750 de lei, arată Prima News.

CONFIRMARE DECIZIE Banii din suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor, folosiți la plata restanțelor de miliarde de lei ale statului față de furnizorii de energie și gaze CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DECIZIE Banii din suprataxa de solidaritate impusă petroliștilor, folosiți la plata restanțelor de miliarde de lei ale statului față de furnizorii de energie și gaze

Statul poate încasa cel puțin 54.000 de lei de la cei care vor să își cumpere maximum posibil. Angajații Casei de Pensii cu greu mai fac față numărului mare de cereri.

Sunt mai multe motive pentru care românii nu au reușit să strângă 15 ani de cotizație. Aproape toate legate de tranziția de după comunism. Specialiștii recomandă celor care solicită să cumpere ani de cotizație să calculeze cu atenție înainte.

Până la începutul lunii august, doar în București s-au semnat peste 3.800 de contracte și s-au încasat mai bine de 50 de milioane de lei. Potrivit estimărilor, statul ar încasa în total peste 2,5 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
vechime în muncă
pensie