Subsidiarei din România a unei companii majore din Polonia, cu operațiuni importante de producție industrială pe plan local, unde este prezentă din 2010, i s-au blocat în sistemul bancar timp de mai bine de un an de zile bani destinați unui furnizor din Ucraina. Asta pentru că, la scurt timp după agresiunea militară a Moscovei împotriva țării vecine, doi dintre acționarii indirecți ruși ai vehiculului juridic luxemburghez ce controla banca ucraineană la care furnizorul își avea conturile au fost trecuți pe lista entităților sancționate economic de Uniunea Europeană.
Majorarea de la 1 ianuarie a pensiilor din sistemul public cu 13,8% și a salariilor la stat cu 5% a pus sute de mii de gospodării de români în situația de a li se reduce sau chiar a li se opri cu totul ajutoarele de încălzire, din cauza faptului că sumele acordate drept ajutoare se calculează în funcție de venituri.
În România, stocare de energie electrică este în fază incipientă. Există o singură instalație integrată în sistemul energetic național, cu putere de 7 MW.
Criza energetică, cu scumpiri galopante pe piețele angro, a pus Metrorex în situații comerciale dificile în privința aprovizionării cu energie electrică. Din august 2022, timp de câteva luni, compania a ajuns să primească curent de la un furnizor de ultimă instanță (FUI), jucătorii din piața de profil nemaidorind să încheie în mod voluntar contract de furnizare negociat concurențial cu societatea.
Investiția a fost aprobată inițial în 2003 și declarată de utilitate publică în 2006. În 2022, Hidroelectrica a actualizat devizul proiectului, adică noii indicatori tehnico-economici, cu păstrarea parametrilor tehnici ai amenajării. Stadiul fizic actual de realizare a lucrărilor este de aproape 89%, potrivit Ministerului Energiei.