Centrala fusese scoasă la vânzare prin licitație de către Electrocentrale Galați, companie de producție de energie electrică, agent termic și abur industrial controlată indirect de Ministerul Energiei, prin Electrocentrale Grup, și aflată în faliment.
Statul român are în prezent datorii restante de 4 miliarde de lei față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale, reprezentând compensații cuvenite pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție angro din piețe ale acestora și prețurile plafonate prin lege facturate consumatorilor finali, se arată într-un document guvernamental.
Una dintre cele 2 companii principale deținute în România de AIK Energy, grup ce ajunsese acum câțiva ani o adevărată vedetă a pieței locale de trading și furnizare de gaze naturale și energie electrică, fiind la un moment dat cel mai mare importator local de gaze și furnizorul de curent electric și gaze cu cele mai atractive oferte pentru populație, a intrat în insolvență.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, își propune dublarea cheltuielilor pentru investiții anul acesta, de la un preliminat de 717,7 milioane lei în 2023 la circa 1,6 miliarde lei în 2024.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, estimează pentru 2024 un profit net de 1,272 miliarde lei, cu 47,8% mai mic decât cel preliminat pe 2023, de 2,437 miliarde lei, în condițiile unei reduceri prognozate similare a veniturilor din exploatare, de la 7,58 la 4,43 miliarde lei.