Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este într-un proces de modernizare, dar ar trebui să fie mai multe rezultate și să se vadă mai repede, a declarat Bogdan Belciu, partener servicii de consultanță pentru management, PwC România, în cadrul conferinței Growth Forum, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României. La rândul său Eric Stab, președintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), a spus că relaxarea fiscală este binevenită, dar cel puțin la fel de important este modul în care este aplicată politica fiscală de autorități.
Politica fiscală este contradictorie, afirmă viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, el dând ca exemplu stimularea concomitentă a capitalului - prin facilitatea de scutire a impozitului pe profitul reinvestit - și a retragerii dividendelor - prin reducerea impozitului asupra acestora, de la 16% la 5%. În acest context, oficialul BNR s-a întrebat ce anume vrea să încurajeze Guvernul: companiile sau antreprenorul.
Banii dați gratuit pentru deschiderea unei afaceri, ca în programul guvernamental SRL-D, nu funcționează, a declarat Mihai Marcu, președintele Consiliului de Administrație al MedLife, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR..
Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României amânarea măsurilor de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, aflate în Codul fiscal, pentru a atinge un deficit bugetar de 2% din PIB, anul viitor. Ministerul de Finanțe și-a propus o țintă de 2,8% din PIB pentru acest an și de 2,77% din PIB pentru 2017.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are, deja, pe masă propunerile mediului de afaceri privind modificarea D088 de înregistrare în scopuri de TVA, una dintre acestea vizând eliminarea formularului la schimbarea sediului, acționarilor sau asociaților, spune Maria Cambien, Manager, Consultanță Fiscală, PwC România.