Cu toate sforțările recente ale guvernului, impozitarea clădirilor tot nu este lămurită. Eșecul a fost previzibil încă de la prima prezentare publică, în vara anului 2014. Evident că asta nu înseamnă că nu se va aplica, cu chiu, cu vai, în continuare, dar rateul este indiscutabil. Nu există câștigători cerți nici la buget, nici în privat – deși unii au cules ceva roade.
Suma totală alocată din Fondul de rezervă și prin Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), gestionat de Ministerul Dezvoltării, a fost de 7,53 miliarde lei, din iunie 2012, până în decembrie 2015. Mai mult de jumătate din această sumă a fost distribuită în toamna anului 2014, pentru a încuraja migrația primarilor de la un partid la altul și pentru a susține financiar campania electorală, sunt concluziile studiului realizat de EFOR “Clientelismul politic 2012-2016”.
Normele Codului Fiscal care aduc clarificări în privința impozitării clădirilor au fost publicate luni, 21 martie, în Monitorul Oficial, cu doar zece zile înainte de expirarea termenului pentru depunerea declarațiilor la direcțiilor locale.
Contribuția de sănătate (CASS) se va datora pentru veniturile din investiții – dividende, dobânzi, câștiguri din titluri de valoare – doar dacă sunt mai mari de un salariu minim lunar, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal.
Persoanele fără venituri și cele care obțin exclusiv venituri din investiții – dividende, dobânzi – sub un salariu minim vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale, potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal.