Inspectorii antifraudă fiscală au descoperit prejudicii totalizând 46,1 milioane de lei, cauzat de o rețea de 72 de firme specializate în crearea unor circuite de tranzacționare fictivă de carne și subproduse din carne, scopul acestora fiind sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Prin diminuarea bazei impozabile a profitului și deducerea nelegală a TVA, firmele respective au prejudiciat bugetul statului cu suma de 46,1 milioane lei.
Acțiunile bancare se depreciază cu peste 4-5% după primele 2 ore de tranzacționare, în continuarea tendinței pronunțat descedente de ieri. Piața reacționează la declarațiile de ostilitate ale premierului Tudose împotriva băncilor, la publicarea raportului ANPC și la măsurile de limitare a deducerii cheltuielilor pentru creanțele înstrăinate.
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi administrat independent în vederea obținerii de profit, în condiții de piață, astfel că va avea libertatea de a lua pe criterii economice deciziile vizând companiile de stat pe care le va avea în portofoliu, printre care Hidroelectrica și Loteria. Statul este nevoit să lase conducerii Fondului o autonomie maximă, astfel încât cheltuielile efectuate de Fond să nu fie incluse de Comisia Europeană în calculul deficitului bugetar. Astfel, cel puțin la nivel teoretic, conducerea Fondului ar putea lua și decizii mai radicale, cum ar fi restructurări masive de personal la companiile de stat pe care le va controla.
Afacerile Uber România au crescut anul trecut de trei ori, iar profitul companiei la fel. În contextul în care și numărul românilor implicați în această activitate devine mai mare, este important de știut, din punct de vedere contabil, ce și cum trebuie făcut din perspectiva societății care prestează servicii sau a șoferului care lucrează cu Uber.
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va primi din partea statului participații, minoritare sau majoritare, la 27 de companii, dar și aport în numerar la capitalul social de 1,85 miliarde de lei, care ar urma să fie vărsat treptat, pe parcursul a trei ani. Ministerul Finanțelor a publicat lista celor 27 de companii care vor trece la Fond, confirmând informațiile anunțate în exclusivitate de Profit.ro din luna iunie. Printre cele 27 de companii se numără, cum a anunțat Profit.ro, Romgaz, Hidroelectrica. Loteria, OMV Petrom, Electrica, Imprimeria Națională și Societatea Națională a Sării.