Inspectorii antifraudă au descoperit cu un prejudiciu de 46 milioane lei din comerțul cu produse din carne

Inspectorii antifraudă au descoperit cu un prejudiciu de 46 milioane lei din comerțul cu produse din carne
scris 2 oct 2017

Inspectorii antifraudă fiscală au descoperit prejudicii totalizând 46,1 milioane de lei, cauzat de o rețea de 72 de firme specializate în crearea unor circuite de tranzacționare fictivă de carne și subproduse din carne, scopul acestora fiind sustragerea de la plata obligațiilor fiscale. Prin diminuarea bazei impozabile a profitului și deducerea nelegală a TVA, firmele respective au prejudiciat bugetul statului cu suma de 46,1 milioane lei.

Societățile implicate au achiziționat carne și subproduse din carne de la furnizori persoane juridice, asupra cărora planează suspiciunea că au achiziționat animale, în viu, de la proprietari persoane fizice, însă au înregistrat în evidența financiar – contabilă facturi fictive de la firme fantomă (fără bunuri în patrimoniu, fără spații de depozitare a mărfurilor sau mijloace de transport, fără salariați și fără a putea justifica achiziții reale, necesare unor livrări ulterioare), în scopul diminuării bazei impozabile a profitului impozabil și deducerii nelegale de TVA, potrivit unui comunicat al Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).

Lanțul tranzacțional avea ca inițiatori societăți fără active, care erau înființate și funcționau pe perioade scurte, apoi erau abandonate și înlocuite cu altele. Aceste firme acumulau obligații fiscale de plată către bugetul de stat, prin declarare și neplată.

O parte dintre reprezentanții legali ai societăților verificate au recunoscut implicarea în desfășurarea circuitelor fictive, iar în urma explicațiilor oferite de către administratorii “furnizorilor”, inspectorii antifraudă au constatat că aceștia sunt oameni simpli, fără posibilități materiale, unii dintre ei fără locuință sau adăpost și cu un nivel scăzut de cultură și cunoștințe care ar fi cauzat dificultăți în desfășurarea unor activități economice cu cifre de afaceri de milioane de lei.

Inspectorii antifraudă au decoperit o rețea evazionistă formată din peste 100 de firme. Prejudiciul depășește 21 milioane lei CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă au decoperit o rețea evazionistă formată din peste 100 de firme. Prejudiciul depășește 21 milioane lei

Au fost înființate sau reactivate societăți, care au pretins realizarea unor activități de comerț intern (inclusiv prestări de servicii), al căror principal și unic scop a fost de a permite celorlalte verigi din lanțul de tranzacționare să realizeze deducerea unor sume de bani reprezentând impozite și taxe datorate, prin înregistrarea/declararea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive de vânzări/cumpărări de bunuri sau servicii. Pentru disimularea realității operațiunilor de vânzare/cumpărare menționate mai sus s-a procedat, inclusiv, la rularea unor sume de bani prin conturile bancare ale persoanelor implicate, ca și cum ar reprezenta contravaloarea bunurilor/serviciilor/avansurilor în cauză.

S-au conturat indicii că membrii grupului au asigurat fluxul sumelor de bani prin conturile societăților cu scopul principal al ascunderii originii ilicite a acestora și cu scopul subsidiar de a întări aparența de realitate a operațiunilor comerciale.

Fiscul a redus ritmul inspecțiilor la firme, Antifrauda a inițiat mai puține controale, dar mai dure CITEȘTE ȘI Fiscul a redus ritmul inspecțiilor la firme, Antifrauda a inițiat mai puține controale, dar mai dure

Mai mult decât atât, pentru exercitarea în mod nelegal a dreptului de deducere a TVA membrii grupului au simulat operațiuni comerciale intracomunitare constând în livrări de carne și subproduse animale către parteneri intracomunitari din Bulgaria, Ungaria și Polonia. Pentru investigarea acestora au fost inițiate activități de cooperare administrativă, iar în urma analizării informațiilor furnizate de organele fiscale din țările partenere s-a concluzionat că pretinsele operațiuni economice nu au avut loc în fapt.

Inspectorii antifraudă au descoperit cu un prejudiciu de 46 milioane lei din comerțul cu produse din carne

viewscnt
Afla mai multe despre
antifrauda
dgaf
prejudiciu