Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) derulează frecvent inspecții pentru a verifica în ce măsură firmele își îndeplinesc obligațiile fiscale. Întrucât controlul periodic al tuturor contribuabililor ar reprezenta o sarcină prea complexă, ANAF utilizează o analiză de risc pentru a selecta contribuabilii unde trimite inspectorii Antifraudă.
Ministerul Finanțelor a ieșit luni pe piețele externe pentru a se împrumuta prin vânzarea de obligațiuni. România intenționează să lanseze o nouă emisiune de eurobonduri cu maturitatea de 10 ani și să redeschidă o emisiune deja existentă, a cărei scadență este programată pentru 2035.
Modificarea domiciliului fiscal al firmelor va trebui soluționată obligatoriu în 15 zile, altfel angajații Fiscului responsabili de întârzieri nejustificate vor fi sancționați, potrivit președintelui ANAF, Bogdan Stan. Situația firmelor care se confruntă cu întârzieri este critică, întrucât riscă să fie amendate cel puțin de unul dintre cele două organe fiscale între care este efectuat transferul.
ANAF va anunța extinderea Spațiului Privat Virtual, astăzi disponibil doar persoanelor fizice, astfel încât să permită utilizarea serviciului și de către firme. SPV va face mai ușoare schimburile de documente cu Fiscul, inclusiv evidențierea neconcordanțelor rezultate din Declarația 394 și accesarea de acte precum fișa pe plătitor, a declarat pentru Profit.ro președintele ANAF, Bogdan Stan.
Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au participat în martie-aprilie la programul național "Școala altfel". Campania derulată în rândul elevilor urmărește să îi educe pe viitorii contribuabili prin explicarea în termeni simpli a sistemului de taxe și transferuri de plăți, în scopul creșterii gradului de conformare voluntară. Printre altele, inspectorii le-au explicat elevilor ce impact are asupra societății evaziunea fiscală și i-au îndemnat să ceară bon fiscal la cumpărături.