Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a propus Ministerului Finanțelor mai multe modificări vizând simplificarea procesului de administrare a impozitului pe veniturile persoanelor fizice, a regimului fiscal pentru veniturilor anuale din contracte de închiriere, precum și pentru stabilirea impozitului în cazurile de executare silită.
Firmele și populația care achită până la 31 martie integral impozitul anual pentru clădiri, terenuri sau mijloace de transport pot beneficia de o reducere de până la 10%, stabilită de autoritățile locale. În caz contrar, impozitul pe clădiri trebuie achitat anual, în două rate egale, până la 31 martie și 30 septembrie.
Firmele vor avea posibilitatea să distribuie trimestrial jumătate din profit, acționarii urmând să fie obligați să restituie în maximum 6 luni ce au primit în plus dacă vor fi distribuite dividende prea mari, prevede un proiect prezentat de mai multe zile pe Profit Insider.
Anul 2017 a adus schimbări semnificative în privința prevederilor fiscale, în contextul implementării măsurilor incluse în programul de guvernare. Printre elementele de care contabilii trebuie să țină cont în acest an se numără și mai multe plafoane fiscale, evidențiate într-un material realizat de Asociația Accounting All The Time.
IMM-urile au la dispoziție, în acest an, fonduri de 870 de milioane de lei din care pot obține finanțări nerambursabile, cea mai mare parte a acestora, aproximativ 800 de milioane de lei, fiind fonduri europene. Cele mai mari șanse să obțină fonduri le au IMM-urile din domenii precum industria textilă, pielărie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor electronice și accesorii ale acestora, iar banii pot fi folosiți pentru investiții noi sau pentru extinderea unor afaceri existente, afirmă Cristina Cojocaru, manager Divizia de Proiecte Europene a firmei de consultanță Deloitte.