BCR s-a săturat de procese cu clienții. Deși, ca să le restituie și toate sumele încasate fără temei în trecut, poate aștepta o nouă acțiune în instanță a clienților care au câștigat un proces pentru eliminarea clauzelor abuzive din contracte, banca le va acoperi diferențele plătite în plus față de noile dobânzi, după ce acestea sunt acceptate la negociere, a declarat, astăzi, Dana Demetrian, vicepreședinte BCR. Oferta de reducere a ratelor a fost făcută, voluntar, și clienților care au pierdut un proces similar.
BCR a solicitat Ministerului Finanțelor suplimentarea plafonului pentru programul Prima Casă, în condițiile în care are 2.000 de clienți cu dosare pe lista de așteptare, iar sumele alocate în 2016 au fost complet epuizate, a arătat Sergiu Manea, președintele executiv al băncii.
Majoritatea românilor consideră că de darea în plată ar trebui să poată beneficia doar debitorii care nu mai pot plăti ratele și care au o singură casă, potrivit unui sondaj IRSOP, comandat de Asociația Română a Băncilor (ARB). Bancherii au testat și reacția populației la efectele anticipate de ei după aplicarea legii și au aflat că, paradoxal, tinerii sunt cel mai puțin impresionați de perspectiva limitării creditării, a creșerii avansului și a dispariției Primei Case, comparativ cu alte categorii. Mai mult, aproape 60% dintre români sunt siguri că nu vor avea deloc nevoie de un credit pentru îmbunătățirea locuinței în următorii 5 ani.
Nu pentru că este “Un program bun distrus de o lege proastă”. Nici pentru că dispariția sa este principalul motiv pentru care “Legea dării în plată dăunează grav României”. Nici pentru alte argumente ale apocalipsei imobiliare și demografice, prevestite de bancheri într-o reclamă recentă, care a fost distribuită în întreaga presă, inclusiv pe acest site, către un public căruia, probabil, i-au fost mult subestimate capacitățile intelectuale.
Nivelul extrem de redus al încrederii publicului în serviciile financiare trebuie să se schimbe, sectorul putând „importa”, prin dezvoltări coerente, din capitalul de încredere de care, prin contrast, se bucură un alt domeniu – tehnologia, a arătat, azi, la Copenhaga, Kim Fournais, CEO si co-fondator al Saxo Bank. În opinia sa, trei mega-trenduri vor influența puternic industria financiară în viitor.