Pot cădea de acord, vreodată, economiști ai băncii centrale, instituție care influențează masiv funcționarea economiei, și economiștii libertarieni, susținători ai pieței libere, ai valorilor libertății individuale și proprietății private, convinși că intervențiile statului sunt inevitabil nocive, indiferent de bunele intenții care le-ar motiva? Surprinzător, da, și chiar în unele aspecte legate de politica monetară actuală.
Ordinele emise de șefului Fiscului, foarte numeroase și cu impact mare asupra activității contribuabililor, dar pe care aceștia ajung adesea să le cunoască abia după adoptare, ar putea fi publicate, pentru consultare publică și evaluare a impactului asupra IMM, înainte de începerea procesului de avizare. Ministrul Economiei, Costin Borc, vrea să facă o propunere în acest sens în Guvern, a declarat acesta la conferința Growth Forum, organizată la BNR de Profit.ro.
Politica de relaxare cantitativă a Băncii Centrale Europene (BCE) nu este bună nici pentru bănci, nici pentru clienții acestora, dobânzile negative fiind o formă de expropriere a deponenților, spune Andreas Treichl, CEO Erste Group. „Putem înțelege scopul BCE, dar nu înțelegem de ce, în urma acestor mișcări, clienții noștri trebuie să plătească pentru ca guvernele să se poată finanța ieftin”, a declarat Treichl.
Dacă va fi adoptată în forma actuală, legea privind darea în plată nu va avea un impact financiar substanțial pentru Banca Comercială Română, însă creditarea ipotecară pe ansamblu va avea de suferit, urmând să fie afectați în special clienții tineri, spune Andreas Treichl, CEO Erste Group.
Pe lângă cele circa 7 miliarde de euro trimise anual în România, românii care lucrează în străinătate au un potențial de economii și investiții mult mai mare, estimat la circa 28 miliarde de euro, după o cercetare sociologică prezentată miercuri la BNR.