Un nou “dușman de clasă” bântuie preocupările și acțiunile sindicale din domeniul financiar: robotul. Digitalizarea serviciilor bancare, accelerată pentru adaptarea la nevoile clienților actuali, a făcut și va continua să facă victime în rândul angajaților cu specializări tradiționale. Un context în care mișcările sindicale din domeniu se simt sub presiune și sunt dispuse să accepte doar cu nuanțe și până la un punct că conceptul schumpeterian de “distrugere creatoare” poate fi la fel de valabil acum ca în timpul revoluției industriale din urmă cu două secole, aducând nu doar suferință, ci și noi oportunități creatoare de valoare.
S&P a îmbunătățit ratingurile de credit pentru grupul Erste, urmând măsurile similare luate de alte două agenții internaționale după anunțarea rezultatelor financiare ale grupului financiar austriac.
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG (RBI) a înregistrat anul trecut în România un profit după plata taxelor de 104 milioane euro, în creștere cu 4,5% față de rezultatul de 100 de milioane de euro din 2015. Banca și-a majorat activele cu 5,1% și a redus cheltuielile, încheind 2016 cu un număr de clienți mai mic cu 20.000 decât în anul anterior.
Unicredit Bank România a obținut anul trecut un profit net de 266,55 milioane de lei, în creștere cu 20% față de 2015, din care conducerea băncii a propus să fie acordat sub formă de dividende 47%, restul urmând să fie reinvestit.
Clienții care s-au împrumutat pentru o locuință în cardul programului Prima Casă sunt mai vulnerabili la o eventuală creștere a dobânzilor în viitor decât cei care au credite ipotecare standard, spune Michal Szczurek, CEO ING Bank Romania.