E greu de făcut o ierarhie, după nocivitate, în lunga listă de probleme pe care le creează trecerea la impozitarea globală a gospodăriilor, în forma gândită de guvernul PSD. Una iese, totuși, în evidență, mai odioasă poate decât celelalte: odată implementat sistemul și creată armata de pseudo-consultanți fiscali necesari pentru a ajuta cu forța oamenii să se descurce cu o problemă nou creată de stat, ne putem lua adio de la orice încercare de simplificare în viitor, când ne vom da seama că tot mai bun e un sistem necomplicat.
Angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților decât contribuțiile sociale, nu și impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligați să și-l plătească singuri. Bani deoparte trebuie să pună, pentru a plăti impozitul singuri, și cei care au venituri din dobânzi sau care au câștigat la jocuri de noroc. Rămâne să fie reținut în continuare la sursă, însă, de către notari, impozitul pe veniturile din vânzarea imobilelor.
12.815 persoane fizice au scăpat de creditele în franci elvețieni în cea de-a doua jumătate a anului 2016, fie prin ajungerea acestora la maturilate, fie prin conversie în lei. Soldul echivalat în lei s-a redus cu 5% în această perioadă.
Plasamentele în acțiuni vor aduce cele mai mari câștiguri anul acesta, cu principalul indice bursier avansând cu peste 10%. Creșterea economică va fi solidă, dar mai modestă decât cea luată în calcul de Guvern la construcția bugetului. Cursul de schimb va fi relativ stabil, inflația va crește. Sunt câteva dintre previziunile care au întrunit cele mai multe voturi ale analiștilor financiari certificați, membri ai CFA România, reuniți la ediția de anul acesta a CFA Forecast Dinner.
Prețul unei acțiuni BCR, plătit de bancă minoritarilor care au decis să iasă din acționariat în urma fuziunii din grup, a fost stabilit la 0,54 lei prin raportul evaluatorului Deloitte.