Ministerul Finanțelor analizează o serie de modificări ample privind Declarația 600 și obligațiile persoanelor care obțin veniturile vizate de acest formular, printre care plata la veniturile estimate de contribuabil pe anul acesta și nu în funcție de cele de anul trecut, introducerea regularizării și a stopajului la sursă în cazurile în care se poate face acest lucru, dar și exceptarea unor venituri de la asigurarea de sănătate pentru cei care au și calitatea de angajați.
După instalarea noului cabinet guvernamental, specialiștii din ministere, autoritățile locale și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) vor elabora un proiect de modificare a legislației actuale privind achizițiile publice. Poiectul ar trebui finalizat în cel mult câteva săptămâni, cu scopul simplificării procedurilor actuale și accelerării proiectelor de investiții publice, obiectiv anunțat încă de pe vremea primului cabinet susținut de PSD-ALDE și condus de Sorin Grindeanu, dar încă nerealizat.
Un sfert din consiliile județene solicitaseră Guvernului, până la finele anului trecut, fonduri suplimentare pentru plata salariilor, după ce primăriile au primit libertatea de a le majora, iar multe dintre acestea și-au cheltuit bugetele cu aceste majorări. Executivul nu s-a grăbit însă să bage mâna în Fondul de Rezervă aflat la dispoziția sa pentru cheltuieli de urgență și nici bugetul aprobat nu include cote majorate pentru autoritățile locale.
Casa Regală ar putea folosi în continuare, în mod gratuit, Palatul Elisbata doar în situația în care ar fi o instituție de utilitate publică, precum o fundație sau o asociație recunoscută astfel, și nu, ca acum, o ”comunitate de familie autonomă”, organizată dinastic. Guvernul Tudose a făcut această recomandare liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, care propun prin lege acordarea dreptului Casei Regale de a folosi în mod gratuit Palatul Elisbeta încă 49 de ani.
Președintele Iohannis a trimis înapoi Parlamentului, spre reexaminare, proiectul de lege prin care Monitorul Oficial este transferat din subordinea Secretariatului General al Guvernului în cea a Camerei Deputaților, unde a funcționat până în 2012.Șeful statului consideră că legea trebuie să includă un termen trezonabil de publicare a actelor normative primite la Cameră, clarificări privind stabilierea tarifelor de publicare și modalitate de conducere a Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”.