Procedurile de atribuire reglementate de Legea achițiziilor publice vor fi aplicate de la pragul de 929.089 lei, fără TVA, pentru contractele de achiziții publice sau acordurile-cadru de produse și de servicii atribuite de autoritățile contractante locale, precum și de cele aflate în subordinea acestora. Achizițiile directe mici nu vor mai fi publicate în SEAP, iar criteriul prețului cel mai scăzut nu va fi aplicat pentru contracte de proiectare și execuție.
Ministerul Transporturilor va depune săptămâna viitoare documentația de aplicație pentru atragerea banilor UE spre Magistrala de metrou M6 1 Mai - Aeroportul Otopeni, ministrul de resort, Felix Stroe, susținând că linia de metrou va fi cu siguranță finalizată până în 2020, când România va găzdui meciuri ale Campionatului European de Fotbal. Proiectul are însă termen de execuție 4 ani, nefiind lansată nicio licitație pentru construcție, astfel încât, în cel mai fericit caz, ar putea fi finalizat abia în 2022, după Campionatul European.
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional, un proiect de lege care elimină calitatea de comerciant persoană fizică din regimul incompatibilităților pentru parlamentari, membri ai Guvernului, prefecți și subprefecți, primari și viceprimari. Argumentul este că sintagma ”a fost asimilată în practică” cu noțiunea de persoană fizică autorizată și, astfel, aleșii și demnitarii nu pot preda ca profesori, nu pot fi plătiți pentru cărțile scrise și nici nu pot primi subvenții pentru terenurile agricole pe care le dețin sau desfășura activități liberale.
Parlamentari de la mai multe partide propun interzicerea prin lege a acoperirii feței cu orice material în instituțiile școlare și în spațiile destinate educației și formării profesionale. Măsura este propusă în scopul prevenirii violenței în școli, inclusiv a terorismului, deși autorii proiectului de lege admit că în România acest din urmă fenomen este absent.
Pe fondul controverselor care au captat atenția asupra modificării legilor care reglementează sistemul judiciar, parlamentarii PSD-ALDE au decis scutirea a circa 100 de companii de stat de la obligația selectării unui management corporativ, măsura, anunțată de Profit.ro, fiind avizată astăzi, final, în Camera Deputaților. Inițial, majoritatea de guvernământ stabilise scutirea a doar 27 de societăți cu capital majoritar de stat de la această obligație legală. Guvernul a solicitat exceptarea doar a companiilor din industria de apărare.