Președintele comisiei de buget din Senat, social-democratul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în cabinetul Ponta și fost consilier al premierului Tudose, a arătat că măsura propusă de Guvern în proiectul de buget pentru 2018, prezentat în exclusivitate de Profit.ro, respectiv de limitare a angajărilor în administrația publică, nu are o logică și poate fi interpretată ca lipsă a resurselor în viitorul buget.
Impozitul pe veniturile obținute din jocuri de noroc va fi reținut la sursă nu doar de către organizatorii de astfel de jocuri cu sediul în România, precum casele de pariuri, ci și în cazul jocurilor online autorizate în țară. O modificare în acest sens a fost aprobată, miercuri, de senatorii din comisia de buget, la propunerea Asociației Jocurilor de Noroc, cu argumentul că astfel este eliminată birocrația pentru contribuabili și sarcina administrativă pentru Fisc.
Firmele cu un capital social subscris de cel puțin 45.000 lei și cel puțin 2 angajați vor putea opta de anul viitor să aplice impozitul pe profit, de 16%, și nu pe cel pe cifra de afaceri, de 1%, au stabilit, miercuri, senatorii din comisia de buget care au amendat în acest fel recenta ordonanță de guvern privind modificarea Codului Fiscal. Ordonanța de guvern majorase, cu aplicare din ianuarie, plafonul sub care firmele aplică impozitul pe cifra de afaceri, de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, și eliminase opțiunea de ieșire de la regimul microîntreprinderilor prin majorarea capitalului social.
Senatorii din comisia de buget a Senatului au schimbat, astăzi, ordonanța de urgență adoptată recent de Guvern privind Codul Fiscal, majorând plafonul de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la 3 milioane de euro. Totodată, senatorii au eliminat taxa de exit stabilită de Guvern.
Comisiile de buget și juridică din Camera Deputaților au dat curs solicitării Executivului și liderului deputaților PSD, Eugen Nicolicea, și au schimbat Legea prevenirii astfel încât Guvernul să poată completa, prin simplă hotărâre, adică fără aprobarea Parlamentului, lista de nereguli pentru care firmele au răgaz pentru remediere. Mai mult, deputații majorității au decis eliminarea din proiectul de lege a listei de nereguli care fac obiectul legii, acestea urmând a fi aprobate separat într-o ședință de guvern, după eventuala promulgare a legii de președinte.