Comisia de buget din Camera Deputaților s-a oprit marți cu dezbaterea modificărilor la sistemul split TVA la un amendament care prevede că doar firmele care sunt inculse în acest regim sunt obligate să facă plăți defalcat. Președintele comisiei, social-democratul Viorel Ștefan, a oprit dezbaterile, subliniind că este nevoie de o poziție a Guvernului, cu argumentul că amendamentul ar putea afecta radical noul sistem, în timp ce mediul de afaceri și opoziția au reclamat că altfel firmele și autoritățile locale vor prefera furnizori externi, din statele UE.
Plafoanele de obligații restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat în sistemul split a fost majorat de deputații din comisia de buget cu câte un zero, astfel încât pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalți contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei. Deputații au majorat și cu câte 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA.
Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care impune Guvernului construcția, în doar patru ani, a unei autostrăzi de 311 kilometri, cu un cost estimat la circa 9 miliarde de euro. Autostrada ar trebui să lege Târgu Mureș de Iași și Ungheni și s-ar numi „Autostrada Unirii”. În 10 ani, însă, Ministerul Transporturilor nu a finalizat nici studiile de fezabilitate pentru autostradă și a programat terminarea construcției pentru anul 2030.
Instituțiile publice vor fi obligate să-și plătească în termen de 6 luni creanțele stabilite prin titluri executorii, darn în lipsa resurselor proprii sau a alocării de la buget a sumelor datorate, Ministerul Finanțelor va fi responsabil pentru achitarea datoriilor, creditorul având dreptul de a solicita executarea ministerului. Prevederile au fost adoptate luni de Senat într-un poiect de lege care conferă dreptul instituțiilor publice să își eșaloneze plata datoriilor până la cel mult 18 luni, cu dobânzile aferente.
Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege prin care suma alocată anual partidelor politice de la buget poate ajunge la 0,04% din PIB. În cazul mandatelor obținute de femei, subvenția este dublă. Noul proiect este adoptat după ce o lege care prevedea același lucru, dar și eliminarea confiscării banilor ilegali folosiți de partide în alegeri sau la referendum, tocmai a fost declarată neconstituțională.