Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să respingă cererea KPMG prin care solicita să preia activitatea de constatare și evaluare a daunelor din portofoliul Astra Asigurări, au arătat, pentru Profit.ro, surse apropiate situației. În același timp, Autoritatea va cere, în instanță, înlocuirea lichidatorului Astra.
Proiectul Autorității de Supraveghere Financiară privind modificarea legii RCA a fost schimbat de trei ori în nouă zile. În ultima sa formă, ajunsă pe masa parlamentarilor, propunerea legislativă conține mai multe articole vagi care pun pe gânduri asigurătorii. Unul dintre aceste articole limitează substanțial dreptul consumatorilor de a își alege firma de asigurare.
Portofoliul Astra Asigurări numără încă peste 397.000 de polițe valide. Această valoare este peste estimările inițiale ale lichidatorului, KPMG, care se aștepta, la finalul anului trecut, ca la începutul lui martie 2016 să mai fie valabile în jur de 300.000 de polițe.
Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, susține că legea dării în plată nu este o soluție viabilă pentru rezolvarea problemelor pe care le au clienții, pentru că s-ar adresa unei singure categorii de debitori. Șeful ARB crede că discuțiile pe cazuri punctuale ar putea fi o soluție și arată că băncile au încercat și până acum să ajute clienții care trec prin situații dificile.
Directorul executiv al Băncii Transilvania, Bogdan Pleșuvescu, spune că instituția de credit pe care o reprezintă a reușit, prin discuții directe cu clienții, să aplaneze mii de potențiale conflicte juridice. Bancherul precizează că numărul proceselor intentate de clienții Volksbank a scăzut la jumătate după preluarea de către BT.