Prețurile gazelor naturale au crescut marți, după ce Uniunea Europeană a declarat că deschiderea de conturi bancare în ruble pentru achiziția de gaz rusesc constituie o încălcare a sancțiunilor impuse Rusiei, readucând problema plăților în centrul atenției, într-un moment în care facturile ajung la scadență.
Analiștii ar putea majora prognoza de creștere economică a României în acest an, după evoluția neașteptat de bună din primul trimestru.
Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au continuat să scadă marți, după ce Comisia Europeană a clarificat modul în care companiile din UE pot plăti pentru livrările de gaze rusești fără a încălca sancțiunile impuse Rusiei de blocul comunitar, transmite Bloomberg.
Excedentul de cont curent al Rusiei a continuat să crească, ajungând la un nivel record de aproape 96 miliarde de dolari după primele patru luni ale anului, în contextul în care valoarea exporturilor de petrol și gaze a crescut, iar importurile au scăzut, afectate de sancțiunile occidentale.
Prietenia constantă dintre Ungaria și Polonia, care ani de zile s-au acoperit reciproc în timp ce au sfidat Uniunea Europeană în ceea ce privește statul de drept, a înghețat de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează Bloomberg.
Prețul grâului a urcat la cel mai mare nivel de la jumătatea lunii martie, atingând limita maximă de variație permisă pe bursa de la Chicago, după decizia Indiei de a restricționa exporturile.
Euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul american, pentru prima oară în ultimii 20 de ani. În timp ce Euro “nu mai este o monedă atractivă”, dolarul american este din ce în ce mai cerut, în contextul situației economice internaționale.
Uniunea Europeană este în proces de schițare a unui plan care să permită companiilor europene să continue să importe gaze din Rusia, de la gigantul de stat producător Gazprom, respectând concomitent decretul președintelui Vladimir Putin care a impus plata în ruble pentru importatorii din țările "ostile" Rusiei, cât și propriile sancțiuni economice față de Federația Rusă dictate ca urmare a agresiunii militare a acesteia împotriva Ucrainei.
Germania vrea să renunțe la importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, chiar și în situația în care Uniunea Europeană nu va reuși să agreeze o interdicție la nivelul întregului bloc comunitar, potrivit unor oficiali guvernamentali citați de Bloomberg.
Pe o piață în stres a cipurilor, Samsung ar urma să mute la nivelul prețurilor.