Comisia Europeană prognozează că inflația în zona euro va coborî sub ținta BCE în 2023

Comisia Europeană prognozează că inflația în zona euro va coborî sub ținta BCE în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 feb 2022

Ritmul de creștere a prețurilor de consum în zona euro va coborî anul viitor sub ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, conform unei versiuni preliminare a celor mai noi prognoze ale Comisiei Europene, ceea ce va avea cu siguranță un impact asupra dezbaterii cu privire la cât de rapid ar trebui BCE să majoreze dobânzile, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform unui document de lucru al Comisiei Europene, consultat de Bloomberg, prețurile de consum în zona euro cor înregistra un avans de 1,7% în 2023, după o creștere de 3,5% în 2022. Comparativ, prognozele de toamnă mizau pe o inflație de 2,2% și 1,4%, scrie Agerpres.

Amazon crește salariile CITEȘTE ȘI Amazon crește salariile

Prognozele Comisiei Europene estimează că rata inflației va atinge un maxim de 4,8% în acest trimestru, va rămâne peste pragul de 3% până în trimestrul al treilea și va scădea la 2,1% în ultimele trei luni ale acestui an. În schimb, pe întreg parcursul anului 2023, inflația în zona euro ar urma să fie sub ținta de 2% a BCE.

În luna ianuarie a acestui an, rata anuală a inflației în zona euro a atins un record absolut de 5,1%, în pofida celor care mizau pe o încetinire. Creșterea prețurilor la energie s-a dovedit una persistentă și a ajutat la stimularea prețurilor și în alte sectoare.

Această situație a determinat o reorientare a oficialilor BCE spre o poziție de tip "hawk" (-șoim-nr.), cei care susțin necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menține inflația sub control. Membrii Consiliului guvernatorilor BCE, Joachim Nagel și Klaas Knot, au susținut în ultimele zile o astfel de poziție.

Prognozele de inflație ale Comisiei Europene oferă un semnal cu privire la modul în care ar putea să se schimbe și prognozele BCE, care urmează să fie revizuite în luna martie. Mai mulți decidenți au subliniat în repetate rânduri că aceste prognoze revizuite vor fi un factor crucial în următoarele lor decizii de politică monetară.

În ceea ce privește creșterea economică, documentul consultat de Bloomberg arată că Executivul comunitar mizează pe o expansiune a Produsului Intern Brut al zonei euro de 4% în 2022, urmată de un avans de 2,7% în 2023. Asta înseamnă o revizuire în jos cu 0,3 puncte procentuale a prognozelor pentru 2022 dar o îmbunătățire similară a estimărilor pentru 2023 comparativ cu prognozele de toamnă ale Comisiei.

Bloomberg subliniază însă că prognozele nu au fost încă finalizate și ar putea să sufere modificări înaintea publicării lor de către Executivul comunitar, în cursul zilei de joi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
zona euro
comisia europeană