Efectul protestelor: Economia Hong Kong intră în recesiune

Efectul protestelor: Economia Hong Kong intră în recesiune
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 oct 2019

Economia Hong Kong s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv și a intrat în recesiune tehnică, în condițiile în care regiunea chineză este puternic afectată de protestele anti-guvernamentale declanșate în urmă cu aproape cinci luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Produsul intern brut a scăzut în ritm trimestrial cu 3,2% în perioada iulie-septembrie, după un declin de 0,4% în precedentele trei luni. Este cea mai abruptă scădere de la criza economică și financiară din 2009, scrie Bloomberg.

În ritm anual, economia s-a contractat cu 2,9% în trimestrul al treilea și cu 0,7% după primele nouă luni. Analiștii au estimat o scădere anuală de 0,3% a PIB în trimestrul încheiat la 30 septembrie.

Un milion de dolari pentru un loc de parcare în Hong Kong CITEȘTE ȘI Un milion de dolari pentru un loc de parcare în Hong Kong

Dezbaterea economică este concentrată acum pe cât de mult va dura recesiunea, dacă recentele semne de stabilizare indică depășirea punctului critic și dacă războiul comercial SUA-China și demonstrațiile de stradă vor produce daune pe termen lung. Secretarul Finanțelor din Hong Kong, Paul Chan, a declarat, recent, că o contracție economică la nivelul întregului an este “foarte probabilă”.

Economiștii consideră că economia nu își va reveni curând, având în vedere că protestele nu par să se apropie de sfârșit, iar SUA și China încă negociază pe marginea tarifelor vamale.

Unul dintre principalii factori care vor determina dacă economia regiunii va intra pe o pantă ascendentă - și cât de curând va face acest lucru – privește sosirile turiștilor din China continentală. Fluxurile de turiști chinezi s-au înjumătățit în urma protestelor violente care au zguduit orașul în ultimele 5 luni, de la un număr record de peste 5,5 milioane de vizitatori înregistrat în luna ianuarie.

“Nu vedem semne de recuperare în viitorul apropiat, în condițiile în care factorii care subminează creșterea economică persistă. În timp ce măsurile guvernului și politica monetară relaxată ar putea oferi un oarecare sprijin, va fi nevoie de timp ca turiștii să revină, cumpărătorii să își deschidă portofelele, iar tensiunile comerciale globale să se atenueze”, a comentat Qian Wan de la Bloomberg Economics.

viewscnt
Afla mai multe despre
hong kong
recesiune
economie
proteste
pib
contractie