GRAFIC Acțiunile europene încep săptămâna în creștere. Măsurile de stimulare din China ridică moralul

GRAFIC Acțiunile europene încep săptămâna în creștere. Măsurile de stimulare din China ridică moralul
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 aug 2023

Acțiunile europene au început săptămâna într-o notă pozitivă, urmărind creșterile de vineri de pe Wall Street și o revenire în Asia, după ce China a anunțat noi măsuri de sprijin pentru piața sa de acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 avansa cu 0,65% în jurul orei 11:50 (ora României), cu creșteri pe toate marile burse: +0,6% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,8% pentru CAC 40 de la Paris și FTSE MIB de la Milano și +1,1% pentru referința IBEX 35 de la Madrid.

Bursa de la Londra este închisă luni.

Jerome Powell: Fed va menține dobânzile ridicate și le va majora din nou dacă va fi nevoie CITEȘTE ȘI Jerome Powell: Fed va menține dobânzile ridicate și le va majora din nou dacă va fi nevoie

Acțiunile din tehnologie au condus avansul, în timp ce traderii au evaluat comentariile făcute vineri la reuniunea de la Jackson Hole de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell și de președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, comentarii care nu au schimbat perspectivele privind ratele dobânzilor.

Contractele futures pe acțiunile americane au crescut ușor, în timp ce randamentele Trezoreriei au scăzut, iar dolarul a rămas stabil, scrie Bloomberg.

Principalii indici asiatici s-au apreciat, deși acțiunile chinezești și-au temperat câștigurile din prima parte a zilei, semn că eforturile Beijingului de a stimula piețele de capital nu reușesc să atenueze îngrijorările investitorilor legate de încetinirea economiei.

După ce a deschis cu 5,5% mai sus, indicele CSI 300 și-a frânat creșterea la aproximativ 1,4% în jurul orei 14:46 la Shanghai.

GRAFIC Acțiunile europene încep săptămâna în creștere. Măsurile de stimulare din China ridică moralul

Fondurile străine și-au accelerat vânzările de acțiuni chinezești pe parcursul zilei, fiind pe cale să ducă ieșirile din această lună la un maxim record.

Traderii se așteptau la măsuri mai energice din partea Beijingului, după ce eforturile recente ale autorităților nu au reușit să oprească scăderea pieței. Printre noile măsuri, anunțate duminică, se numără o reducere a taxei percepute pentru tranzacțiile cu acțiuni de la 0,1% la 0,05% începând cu 28 august, prima reducere din 2008 încoace.

De asemenea, Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China a restricționat vânzările de acțiuni de către acționarii de top ai firmelor ale căror prețuri la bursă au scăzut sub anumite niveluri. Comisia a redus și ratele de marjă pentru tranzacțiile cu efect de levier și a declarat că va încetini ritmul ofertelor publice inițiale.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
piete china
masuri stimulare piata capital china
burse europene