GRAFIC Acțiunile europene încep săptămâna puternic în scădere, pe fondul temerilor privind răspândirea variantei omicron și noi restricții de activitate

GRAFIC Acțiunile europene încep săptămâna puternic în scădere, pe fondul temerilor privind răspândirea variantei omicron și noi restricții de activitate
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 dec 2021

Acțiunile europene scad puternic în tranzacțiile de luni, pe fondul temerilor privind impactul răspândirii variantei omicron a coronavirusului asupra economiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu până la 2,5% în prima parte a zilei, cel mai mare declin procentual din ultimele 3 săptămâni, cu aproape toate sectoarele “pe roșu”.

Olanda a intrat, duminică seară, în carantină la nivel național, școlile, universitățile și toate magazinele, barurile și restaurantele neesențiale fiind închise până pe 14 ianuarie, în timp ce Franța și Austria au înăsprit restricțiile de călătorie, iar Irlanda a impus închiderea barurilor și restaurantelor și a interzis desfășurarea evenimentelor sportive și de divertisment începând cu orele 20.00.

Guvernele din Spania și Italia se vor reuni, de asemenea, în această săptămână pentru a lua în considerare noi măsuri.

VIDEO Ora de Profit.ro - Ciprian Dascălu, economist șef BCR: Orice nouă taxă va fi transmisă cel mai probabil în prețuri. Cât costă o lună de lockdown și ce ascunde rata șomajului CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - Ciprian Dascălu, economist șef BCR: Orice nouă taxă va fi transmisă cel mai probabil în prețuri. Cât costă o lună de lockdown și ce ascunde rata șomajului

"Cu un număr record de cazuri de COVID-19 în Marea Britanie în ultimele zile și cu noi restricții implementate în întreaga Europă, aproape că pare o reluare a situației de acum 12 luni. Unii oameni de știință din Marea Britanie au cerut o nouă carantină înainte de Crăciun, măsură care va fi probabil la fel de bine primită ca o durere de dinți", comentează Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets, citat de MarketWatch.

În jurul prânzului (ora României), Stoxx 600 consemna un declin de 1,64%. Referința FTSE 100 de la Londra se corecta cu 1,27%, indicele DAX de la Frankfurt era în coborâre cu 2,13%, iar CAC 40 de la Paris se deprecia cu 1,31%.

La București, referința BET înregistra un recul de 1,17%, după un avans de 0,61% în sesiunea bursieră de vineri. Indicele BUX de la Budapesta se deprecia cu 1,48%, PX de la Praga cu 0,65%, iar WIG20 de la Varșovia cu 1,37%.

Contractele futures pe acțiunile americane consemnau deprecieri de până la 1,51%.

Acțiunile europene au coborât, în ultimele săptămâni, de la maximele record înregistrate în noiembrie, pe fondul îngrijorărilor investitorilor privind impactul Covid-19 asupra redresării economice, precum și în contextul în care marile bănci centrale se pregătesc să înăsprească politica monetară.
 
GRAFIC Acțiunile europene încep săptămâna puternic în scădere, pe fondul temerilor privind răspândirea variantei omicron și noi restricții de activitate

"Rămânem optimiști pentru 2022, dar lunile de iarnă ar trebui să fie dificile din cauza inflației în creștere, a deficitului persistent de energie și a necesității unor noi restricții în Europa și în Marea Britanie", notează și analistul Joachim Klement de la Liberum Capital, citat de Bloomberg.

"Toate acestea sunt de natură să limiteze așteptările de creștere în lunile următoare”, a adăugat el. Klement estimează însă că inflația va decelera până la finele anului viitor, iar creșterea economică anuală va fi una puternică per total.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse europa
coronavirus
omicron
restrictii
carantina