GRAFIC Inflația din zona euro a încetinit sub estimări. Lagarde: Posibil ca BCE să majoreze ratele și după martie

GRAFIC Inflația din zona euro a încetinit sub estimări. Lagarde: Posibil ca BCE să majoreze ratele și după martie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 mar 2023

Inflația din zona euro a încetinit sub estimări în februarie, întărind așteptările potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să crească și mai mult costurile de împrumut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rata anuală a inflației a coborât ușor luna trecută, la 8,5%, de la 8,6% în ianuarie, potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat joi.

Costurile cu energia s-au redus rapid, de la un avans de aproape 19% în ianuarie, la 13,7%, însă creșterea prețurilor alimentelor și serviciilor a accelerat, semn că presiunile asupra prețurilor de consum sunt mai persistente decât era anticipat.

Blackstone pregătește un fond de investiții în infrastructura europeană, cu un capital inițial de până la 2 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Blackstone pregătește un fond de investiții în infrastructura europeană, cu un capital inițial de până la 2 miliarde dolari

Economiștii intervievați de Bloomberg estimau o inflație anuală de 8,3% în februarie.

Inflația de bază, care exclude factori volatili, precum energia și prețurile alimentelor și este urmărită îndeaproape de băncile centrale la stabilirea politicilor monetare, a accelerat de la 5,3% în ianuarie la 5,6% luna trecută, atingând un nou nivel record.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat, joi, că este posibil ca dobânda de referință să fie majorată în continuare, dincolo de creșterea de o jumătate de punct procentual așteptată la ședința de politică monetară din martie. 

"În acest moment, este posibil să continuăm pe această cale", a declarat Lagarde la o emisiune a postului TV spaniol Antena 3.

Lagarde a descris majorarea planificată pentru ședința din martie ca fiind atât necesară, cât și foarte probabilă, spunând că factorii de decizie vor face totul pentru a readuce inflația în ținta de 2%.

GRAFIC Inflația din zona euro a încetinit sub estimări. Lagarde: Posibil ca BCE să majoreze ratele și după martie

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatia zone euro
crestere preturi
preturi energie
preturi alimente
bce
christine lagarde
majorari dobanzi