GRAFIC Prăbușirea First Republic - al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA

GRAFIC Prăbușirea First Republic - al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA

Foto: Flickr/Can Pac Swire

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 mai 2023

Prăbușirea First Republic Bank reprezintă al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA, după colapsul Washington Mutual în 2008, la acel moment cea mai mare instituție americană de economisire și creditare în funcție de active.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

First Republic a fost închisă astăzi de autorități și plasată sub administrarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA (FDIC), după ce nu a reușit să recupereze pagubele provocate de o avalanșă de retrageri ale clienților și de scăderea prețurilor activelor.

Autoritatea americană de reglementare a ajuns la un acord ca JPMorgan Chase să preia activele băncii, pentru o sumă nespecificată, după ce discuțiile pentru salvarea creditorului s-au prelungit săptămâni întregi.

Departamentul pentru protecție și inovare financiară din California a închis First Republic Bank și a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor către JPMorgan. A treia mare bancă americană în faliment în două luni CITEȘTE ȘI Departamentul pentru protecție și inovare financiară din California a închis First Republic Bank și a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor către JPMorgan. A treia mare bancă americană în faliment în două luni

La data de 13 aprilie, First Republic Bank avea active totale de aproximativ 229,1 miliarde de dolari și depozite totale de 103,9 miliarde de dolari, potrivit FDIC. Pe lângă preluarea tuturor depozitelor, JPMorgan Chase a fost de acord să cumpere aproape toate activele First Republic Bank.

Activele de 229 miliarde de dolari deținute de First Republic plasează banca imediat după Washington Mutual pe lista celor mai mari falimente bancare din SUA, scrie Bloomberg. Washington Mutual s-a prăbușit în septembrie 2008, după ce a suferit pierderi mari vânzând ipoteci riscante și nu a reușit să limiteze o fugă a deponenților.

CONFIRMARE Hidroelectrica atacă nișa de parcuri eoliene și solare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hidroelectrica atacă nișa de parcuri eoliene și solare

Washington Mutual avea active de 307 miliarde de dolari și depozite totale de 188 miliarde de dolari când a fost sechestrată de FDIC. Operațiunile băncii au fost preluate ulterior de JPMorgan, pentru 1,9 miliarde de dolari.

Printre cele mai mari falimente ale FDIC din acest secol, trei au avut loc în ultimele câteva săptămâni, cu prăbușirile Silicon Valley Bank și Signature Bank la începutul lunii martie. Silicon Valley Bank avea active în valoare de 167 miliarde de dolari la momentul falimentului său.

Acțiunile First Republic s-au prăbușit cu aproape 46% în tranzacțiile pre-market astăzi, după un declin de 43% vineri. De la începutul anului, valoarea acțiunilor a scăzut cu 97%.

Acțiunile JPMorgan se apreciau cu 3,8% înaintea deschiderii sesiunii bursiere.

FDIC estimează că falimentul First Republic va costa Fondul de Asigurare a Depozitelor aproximativ 13 miliarde de dolari.

GRAFIC Prăbușirea First Republic - al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA

viewscnt
Afla mai multe despre
first republic bank
faliment first republic
faliment bancar sua
jpmorgan chase
fdic
sechestru first republic bank