India poate interzice și exporturile de zahăr, după cele de orez. Cu cât va scădea producția

India poate interzice și exporturile de zahăr, după cele de orez. Cu cât va scădea producția
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2023

Precipitațiile insuficiente care au căzut în unele zone agricole ale Indiei au alimentat îngrijorările că producția de zahăr ar putea fi insuficientă, fiind posibil să scadă pentru al doilea an la rând, în sezonul care va începe în octombrie, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit sursei citate, acest lucru ar putea limita capacitatea de export a țării sud-asiatice.

Arabia Saudită vrea să cultive fructe și legume în deșert. Cum va fi posibil CITEȘTE ȘI Arabia Saudită vrea să cultive fructe și legume în deșert. Cum va fi posibil

În ultima perioadă, lumea a devenit din ce în ce mai depenentă de exporturile de zahăr ale Indiei, pe măsură ce livrările mondiale sunt limitate. Guvernul de la New Delhi a restricționat deja vânzările peste hotare de grâu și anumite soiuri de orez, pentru a proteja aprovizionarea și prețurile pe piața internă, ceea ce ar crea noi tensiuni pe piețele alimentare mondiale, perturbate deja de conflictul din Ucraina, informează Agerpres.

Interdicția de export la orez este un semnal clar că Guvernul indian este îngrijorat cu privire la securitatea alimentară și inflație, spune Henrique Akamine, analist la Tropical Research Services.

„În prezent, există îngrijorarea că Guvernul va face ceva similar și cu privire la zahăr", a adăugat Henrique Akamine.

Asociația producătorilor de zahăr din India se așteaptă ca în acest an producția să scadă cu 3,4% față de cea de anul trecut, până la 31,7 milioane de tone în sezonul 2023-24.

Președintele Asociației producătorilor de zahăr din India, Aditya Jhunjhunwala, estimează că producția din acest an va putea acoperi cererea internă. În paralel însă, India ar urma să utilizeze mai multă trestie de zahăr pentru a produce biocarburant.

Rusia se relansează în cucerirea spațiului. Vineri va trimite prima sa navă spațială către Lună din 1976 încoace CITEȘTE ȘI Rusia se relansează în cucerirea spațiului. Vineri va trimite prima sa navă spațială către Lună din 1976 încoace

Asociația se așteaptă ca o cantitate de 4,5 milioane de tone de trestie de zahăr să fie direcționată spre producția de etanol, cu 9,8% mai mult decât anul trecut.

„La un asemenea nivel al producției, India ar putea să nu permită exporturile. Va trebui să urmărim cu atenție dacă cantitățile de trestie de zahăr alocate pentru producția de etanol vor fi acoperite în întregime" a spus Bruno Lima, analist la StoneX.

India a mai restricționat exporturile de zahăr în trecut. În sezonul 2022-23, livrările peste hotare au fost plafonate la 6,1 milioane de tone, în scădere față de 11 milioane de tone în anul precedent. Pentru sezonul următor, analiști precum Henrique Akamine și Bruno Lima se așteaptă să fie autorizate exporturile a două-trei milioane de tone, ceea ce riscă să duce la noi creșteri de prețuri pe piața globală.

Cotațiile futures la zahăr au crescut cu aproximativ 20% în acest an, chiar dacă sunt mai mici față de vârful atins în aprilie, când cotațiile au ajuns la 26,83 cenți pentru o livră, cel mai ridicat nivel de după 2011. Piața este îngrijorată că fenomenul meteo El Nino ar putea crea secetă în regiunea din sudul și sud-estul Asiei, ceea ce ar afecta producția de trestie de zahăr.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
india
orez