PayPal și-a lansat propria criptomonedă stabilă, corelată cu dolarul

PayPal și-a lansat propria criptomonedă stabilă, corelată cu dolarul
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 aug 2023

PayPal Holdings și-a lansat propria monedă stabilă denominată în dolari, o mutare în premieră pentru o companie financiară majoră, prin care încearcă să stimuleze adoptarea la scară largă a monedelor digitale pentru plăți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Denumită PayPal USD (PYUSD), moneda stabilă este emisă de compania Paxos Trust și este susținută integral de depozite în dolari americani, titluri de Trezorerie pe termen scurt și echivalente de numerar similare.

Monedele stabile (stablecoins – en.) sunt o clasă de criptomonede a căror valoare este strict legată de un activ de referință, care poate fi o monedă fiat, o marfă tranzacționată la bursă, sau o altă criptomonedă. Corelarea cu un activ suport asigură, cel puțin în teorie, o protecție sporită față de volatilitatea ridicată din piețele cripto.

Stellantis lucrează la un Fiat Panda care să se bată cu Dacia Spring CITEȘTE ȘI Stellantis lucrează la un Fiat Panda care să se bată cu Dacia Spring

PayPal USD este concepută pentru a putea fi răscumpărată în orice moment în proporție de 1:1 pentru dolari americani și poate fi schimbată și cu alte criptomonede disponibile în rețeaua PayPal.

“Monedele stabile reglementate și complet garantate au potențialul de a transforma plățile în mediile web3 și digitale native”, potrivit PayPal.

PayPal USD va fi disponibilă inițial doar pentru utilizatorii din SUA, însă viziunea companiei este de a integra instrumentul în infrastructura generală de plăți.

Monedele stabile există de aproape un deceniu, dar sunt utilizate în principal de comercianți pentru a transfera active digitale între burse, în cazul plăților efectuate de consumatori progresele fiind limitate, notează Bloomberg.

Musk explică de ce renunță la logo-ul și numele Twitter CITEȘTE ȘI Musk explică de ce renunță la logo-ul și numele Twitter

Potrivit datelor CoinGecko, în circulație există monede stabile în valoare de aproximativ 126 de miliarde de dolari, cea mai importantă fiind, de departe, moneda USDT a Tether Holdings.

Cu PayPal USD, PayPal încearcă să își consolideze poziția dominantă în domeniul plăților digitale, sprijinindu-se pe o tehnologie care permite transferuri instantanee și la costuri mai mici, fără un intermediar central.

Acțiunile PayPal s-au prăbușit cu peste 35% în ultimele 12 luni - a șasea cea mai slabă performanță în rândul companiilor din indicele Nasdaq 100 - , în contextul în care volumul plăților online a scăzut după boom-ul din pandemie.

Monedele stabile nu au fost însă lipsite de controverse. Lansarea Diem, moneda stabilă a Facebook, a eșuat anul trecut, din cauza reacțiilor negative ale autorităților de reglementare. În februarie, PayPal însăși a întrerupt lucrul la PYUSD, deoarece autoritățile și-au intensificat controalele în industria criptomonedelor.

Poate cel mai mediatizat episod a fost însă prăbușirea monedei stabile TerraUSD în mai anul trecut, după ce sistemul algoritmic complex care o susținea a eșuat, declanșând scăderi importante pe piața criptoactivelor. Inventatorul său, cetățeanul sud-coreean Do Kwon, a fost acuzat de fraudă de către procurorii americani, care spun că prăbușirea criptomonedei i-a costat pe investitori aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Goldman Sachs avertizează că bursele s-ar putea împotmoli după raliul recent CITEȘTE ȘI Goldman Sachs avertizează că bursele s-ar putea împotmoli după raliul recent

PayPal crede acum că mediul de reglementare "progresează spre mai multă claritate" și vede o cerere în creștere pentru o monedă stabilă alternativă, având în vedere cât de concentrată este piața.

Compania a purtat discuții extinse cu autoritățile de reglementare și factorii de decizie din SUA pe durata pregătirilor pentru lansarea monedei stabile, a precizat directorul general al PayPal, Dan Schulman.

"În momentul de față, ne aflăm cu discuțiile într-o etapă în care oamenii se simt confortabil cu o entitate financiară americană respectată și bine reglementată care se mută în spațiul stablecoin”, potrivit acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
paypal
moneda stabila paypal
stablecoin paypal usd
criptomoneda stabila
plati criptomonede