Inflația din Turcia va ajunge aproape de 62% la finalul acestui an

Inflația din Turcia va ajunge aproape de 62% la finalul acestui an
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 sep 2023

Banca Centrală a Turciei a se așteaptă ca rata anuală a inflației să se situeze aproape de 62% la finalul acestui an, transmit Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De asemenea, instituția va continua înăsprirea politicii monetare cât timp va fi necesar, într-o manieră graduală, și se așteaptă la un proces de dezinflație în 2024, scrie Agerpres.

Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, negociază cumpărarea First Bank. Și Vista Bank este în negocieri. Evaluare de 200 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, negociază cumpărarea First Bank. Și Vista Bank este în negocieri. Evaluare de 200 de milioane de euro

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiștii, primul semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflației.

La cea de-a treia ședință de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referință de la 17,5% până la 25%. Majoritatea economiștilor estimau o majorare până la 20%.

În iulie, rata inflației s-a situat la 47,83%, iar în august ar urma să depășească 55%.

Economia Turciei a înregistrat în trimestrul doi din 2023 o creștere anuală peste așteptări, de 3,8% (de la 3,9% în primele trei luni din 2023), datorită cheltuielilor solide ale gospodăriilor, dar analiștii se așteaptă la o încetinire spre finalul anului, pe fondul reducerii efectelor măsurilor de stimulare și ale majorării dobânzilor.

Comparativ cu primul trimestru din 2023, PIB-ul Turciei a crescut cu 3,5% în perioada aprilie-iunie 2023, de asemenea peste estimări. Analiștii se așteaptă pe ansamblul acestui an la o expansiune de 2,9%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
turcia