Investitorii preferă să depoziteze 500 de miliarde de dolari la Fed, chiar dacă dobânda este zero

Investitorii preferă să depoziteze 500 de miliarde de dolari la Fed, chiar dacă dobânda este zero
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mai 2021

Pe piețele financiare americane există atât de mult numerar încât investitorii au decis să depoziteze aproape 500 de miliarde de dolari la banca centrală, chir dacă dobânda oferită de Fed este zero, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Utilizarea facilității de tip reverse repo (-vânzari reversibile-), un mecanism care face parte din arsenalul Fed pentru a influența dobânzile pe termen scurt, a crescut joi până la un nivel fără precedent de 485,3 miliarde de dolari. În plus, având în vedere că forțele care alimentează supraoferta de dolari nu vor dispărea, cifra ar putea continua să crească, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Chiar dacă dobânda oferită de Fed la facilitatea RPR este 0%, există o lipsă de locuri alternative în care investitorii să își poată plasa banii în siguranță pentru perioade scurte de timp. Mai mult, unele din aceste destinații alternative, precum certificatele de Trezorerie, au înregistrat chiar o scădere a dobânzilor în teritoriul negativ, ceea ce înseamnă practic că investitorii plătesc pentru privilegiul de a-și plasa banii. În acest context, o dobândă de 0% pare o variantă atractivă.

Facilitatea RPR este "singura valvă de siguranță" pentru presiunea care se acumulează pe piețele monetare, susține Gennadiy Goldberg, analist la TD Securities în New York. "Pur și simplu ține pe loc valul de lichidități care vine", crede Gennadiy Goldberg.

Vonovia, cel mai mare proprietar de locuințe din Germania, se pregătește să își cumpere rivalul Deutsche Wohnen, tranzacție de 18 miliarde euro care aduce pe piață un gigant. Statul caută modalități pentru a controla chiriile CITEȘTE ȘI Vonovia, cel mai mare proprietar de locuințe din Germania, se pregătește să își cumpere rivalul Deutsche Wohnen, tranzacție de 18 miliarde euro care aduce pe piață un gigant. Statul caută modalități pentru a controla chiriile

Acumularea masivă de dolari pe piețele financiare se datorează, în parte, programului de achiziții lunare de obligațiuni al Fed și de aceea oferă noi argumente în dezbaterea cu privire la când și cât de rapid ar trebui să își reducă achizițiile de active Rezerva Federală. Cu toate acestea, mulți observatori au îndoieli că acesta este un subiect care va modifica poziția Fed cu privire la diminuarea achizițiilor de active, apreciind că perspectiva unei inflații susținute și majorarea dobânzilor sunt factorii care vor influența această discuție.

"Nu cred că reducerea achizițiilor de active va rezolva această situație. Reducerea nu va face decât să sporească confuzia", susține Subadra Rajappa, analist la Societe Generale SA.

Sub conducerea președintelui Jerome Powell, Rezerva Federală americană a achiziționat obligațiuni în valoare de aproximativ 2.500 miliarde de dolari de la debutul pandemiei, prin intermediul achizițiilor lunare de active. În consecință, bilanțul contabil al Băncii centrale a SUA a ajuns la un nivel record de aproape 8.000 de miliarde de dolari, de la aproximativ 4.200 miliarde de dolari înaintea pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
investitori
dolari
fed