România, Turcia și Bulgaria se apropie de un acord pentru a crea o forță comună de curățare a minelor care plutesc în spațiile lor maritime din Marea Neagră

România, Turcia și Bulgaria se apropie de un acord pentru a crea o forță comună de curățare a minelor care plutesc în spațiile lor maritime din Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2023

Membrii NATO Turcia, România și Bulgaria se apropie de un acord pentru a crea o forță comună pentru curățarea minelor care plutesc în spațiile lor maritime din Marea Neagră, ca parte a consecințelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adjuncții miniștrilor apărării ale celor trei țări urmează să se întâlnească miercuri la Ankara pentru a încerca să finalizeze detaliile unității care se va ocupa de curățarea minelor marine, potrivit a trei persoane familiarizate cu problema, arată Hotnews.

Bayer are cea mai proastă zi la bursă din istorie CITEȘTE ȘI Bayer are cea mai proastă zi la bursă din istorie

Nu este clar dacă un acord final va fi semnat după întâlnirea de două zile, a spus una dintre persoane.

Ministerele apărării din Turcia, România și Bulgaria nu au comentat încă aceste informații.

Întâlnirea are loc la doar câteva zile după ce comandantul forțelor navale tuce, amiralul Ercument Tatlioglu, s-a exprimat împotriva prezenței forțelor navale ale altor aliați NATO, inclusiv Statele Unite, în Marea Neagră, spunând că ar putea crește și mai mult tensiunile în regiune.

Continental, prezent și în România - indicat că va tăia mii de locuri de muncă CITEȘTE ȘI Continental, prezent și în România - indicat că va tăia mii de locuri de muncă

Dacă va fi aprobată, forța comunp de îndepărtare a minelor nu ar fi considerată o operațiune NATO, ci ar fi prima acțiune comună majoră a aliaților de la Marea Neagră de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Coaliția se dorește a fi în întregime pașnică și își propune să combată amenințarea unei rute comerciale majore, în special pentru transportatorii de cereale și navele de explorare energetică din regiune.

În timp ce Ercument Tatlioglu a spus că Turcia este capabilă să asigure securitatea în Marea Neagră, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a subliniat necesitatea unei regiuni sigure și interconectate a Mării Negre.

Incidente cu mine marine în largul coastelor României

Un cargobot sub pavilion turcesc a lovit în octombrie o mină în Marea Neagră, în largul coastelor României, și a suferit avarii minore.

Șeful McDonald\'s din Marea Britanie, chemat în Parlament CITEȘTE ȘI Șeful McDonald's din Marea Britanie, chemat în Parlament

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey a declarat că, potrivit informațiilor pe care le-a primit, nava a lovit o mină maritimă la 11 mile marine nord de Sulina, România, în apropiere de intrarea în Canalul Sulina.

Pe 14 august Forțele Navale Române au spus pe 14 august, după o explozie în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești, că nu au fost găsite mine marine aflate în derivă, dar că de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, și-au „adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare”.

În luna mai a anului curent, polițiștii Gărzii de Coastă au descoperit pe Marea Neagră, la 7 mile marine (circa 13 km) est de localitatea Sulina, o mină marină, care apoi a fost dusă de curenți în apele teritoriale ale Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
mine
marea neagra