Kristalina Georgieva urmează să obțină un sprijin important pentru un al doilea mandat în fruntea FMI

Kristalina Georgieva urmează să obțină un sprijin important pentru un al doilea mandat în fruntea FMI
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2024

Kristalina Georgieva este interesată de un al doilea mandat de cinci ani în fruntea Fondului Monetar Internațional (FMI) și urmează să obțină un sprijin suficient pentru asta, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Georgieva, o economistă din Bulgaria al cărei mandat de director general al FMI a început în 2019 și se va încheia în luna septembrie, are nevoie de sprijinul marilor state europene și al SUA dacă vrea să obțină un nou mandat, scrie Agerpres.

VIDEO Joe Biden a ținut discursul despre Starea Uniunii: „Am venit să trezesc Congresul. Mesajul meu pentru Putin: Nu vom pleca, nu ne vom pleca”. „Nu sunt soldați americani în război în Ucraina. Sunt hotărât să rămână așa”. Reacția lui Trump CITEȘTE ȘI VIDEO Joe Biden a ținut discursul despre Starea Uniunii: „Am venit să trezesc Congresul. Mesajul meu pentru Putin: Nu vom pleca, nu ne vom pleca”. „Nu sunt soldați americani în război în Ucraina. Sunt hotărât să rămână așa”. Reacția lui Trump

Potrivit surselor citate de Bloomberg, intenția Kristalinei Georgieva de a încerca să obțină un al doilea mandat în fruntea FMI se bazează pe presupunerea că va beneficia de spriijnul Franței și Germaniei, primele două economii europene.

Conform unei tradiții nescrise, care datează de la înființarea Băncii Mondiale (BM) și a Fondului Monetar Internațional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la șefia FMI. Însă în cele din urmă, persoanele care ocupă ambele poziții sunt decise de consiliile directoare ale celor două instituții.

La reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20, care a avut loc săptămâna trecută în Brazilia, ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a lăudat-o pe Kristalina Georgieva pentru "treaba grozavă" pe care a făcut-o în calitate de director general al FMI, adăugând că ar sprijini-o pentru un al doilea mandat.

La rândul său, un înalt oficial german a semnalat, joi, pentru Bloomberg News, că ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner a declarat că este favorabil ideii ca Georgieva să fie numită pentru un nou mandat în fruntea FMI, dar a adăugat că o confirmare oficială va veni abia peste câteva zile.

În ceea ce o privește, Kristalina Georgieva a refuzat să răspundă în ultimele săptămâni atunci când a fost întrebată dacă este interesată de un nou mandat și a declarat că se concentrează pe actualul mandat.

VIDEO Un zbor al companiei United Airlines a fost deviat după ce avionul, construit de Boeing, a pierdut o roată în zbor CITEȘTE ȘI VIDEO Un zbor al companiei United Airlines a fost deviat după ce avionul, construit de Boeing, a pierdut o roată în zbor

La o conferință de presă care a avut loc joi, purtătoarea de cuvânt a FMI, Julie Kozack, nu a comentat atunci când a fost întrebată dacă Georgieva este interesată de un al doilea mandat, precizând că "asta este o întrebare pentru directorul general". Kozack a menționat, însă, că regulile FMI referitoare la desemnarea directorului general, care în mod oficial este ales de către cei 24 de membri din board-ul executiv, spun că obiectivul este acela de a alege o persoană prin consens.

Chiar dacă board-ul FMI alege directorul general printr-un vot, sprijinul Europei și SUA, care împreună controlează aproape jumătate dintre voturi, ar fi dificil de depășit pentru orice alt candidat.

Georgieva a plecat de la Banca Mondială pentru a prelua conducerea FMI în 2019, o poziție pe care a dobândit-o și pentru că este dintr-o țară est-europeană, o regiune care este slab reprezentată la vârful instituțiilor importante. 

viewscnt
Afla mai multe despre
kristalina georgieva
fmi