Lira sterlină urcă peste 1,30 dolari, pe fondul așteptărilor privind aprobarea acordului de Brexit negociat de Johnson

Lira sterlină urcă peste 1,30 dolari, pe fondul așteptărilor privind aprobarea acordului de Brexit negociat de Johnson
scris 21 oct 2019

Lira sterlină s-a apreciat, luni, peste pragul de 1,30 de unități față de dolarul american pentru prima dată din luna mai, pânâ la un nou maxim al ultimelor cinci luni, pe fondul așteptărilor privind aprobarea în parlamentul britanic a acordului de Brexit renegociat de premierul Boris Johnson.

Moneda națională britanică a recuperat pierderile din debutul zilei și a trecut pe apreciere, după ce analiștii au preconizat că Johnson va obține sprijinul necesar în Parlament pentru aprobarea acordului de ieșire din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.

Lira deschis în scădere tranzacțiile de luni, în condițiile în care deputații britanici au decis, în weekend, să amâne votul asupra acordului, iar Johnson a fost obligat să ceară o nouă extindere a Brexitului la Bruxelles. În pofida acestei cereri, Guvernul de la Londra a dat asigurări cu privire la faptul că Brexitul va avea loc la 31 octombrie.

Lira sterlină atinge noi maxime ale ultimelor peste 5 luni după ce Marea Britanie și UE au ajuns la un acord privind Brexit CITEȘTE ȘI Lira sterlină atinge noi maxime ale ultimelor peste 5 luni după ce Marea Britanie și UE au ajuns la un acord privind Brexit

Johnson va încerca să îi convingă astăzi pe parlamentari să accepte principiile acordului Brexit pe care l-a negociat la Bruxelles, iar marți va fi votată legislația necesară pentru ca Marea Britanie să părăsească UE la finele lunii.

Analiștii preconizează că acordul va primi acceptul legislatorilor, iar lira se va aprecia până la 1,35 – 1,36 de unități față de dolar.

“Lira va continua să fie ușor volatilă, dar va avea susținere, pentru că se pare că probabilitatea unui Brexit dur, fără acord, este foarte mică”, spune Joseph Capurso, analist forex la Commonwealth Bank of Australia.

Moneda britanică a urcat la un maxim intraday de 1,3012 dolari în urma comentariilor analiștilor, depășind pragul psihologic de 1,30 de unități pentru prima oară din luna mai, după ce anterior s-a depreciat cu până la 0,4% în raport cu moneda americană.

În jurul orei 13:00 (ora României), lira era cotată la 1,2982 de dolari, cu 0,07% peste referința de vineri.

De la începutul lunii, lira s-a apreciat cu aproximativ 5% față de dolar.

Lira sterlină urcă peste 1,30 dolari, pe fondul așteptărilor privind aprobarea acordului de Brexit negociat de Johnson

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
brexit
cotatii
analisti
boris johnson
acord brexit
parlament