Noi indicii că zona euro va evita o recesiune

Noi indicii că zona euro va evita o recesiune
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 feb 2023

Activitatea economică din zona euro a revenit, în mod neașteptat, pe creștere la începutul anului 2023, oferind noi indicii că recesiunea ar putea fi evitată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele S&P Global privind intențiile de achiziții ale managerilor (PMI) a crescut la 50,2 puncte în ianuarie, peste valoarea de 49,8 puncte preconizată de un sondaj Bloomberg. Este pentru prima dată din iunie când indicatorul a depășit pragul de 50 care separă expansiunea economică de contracție.

Indicatorul PMI a urcat de la nivelul de 49,3 puncte înregistrat în decembrie.

OMS a intrat în alertă - sute de decese cauzate de siropuri de tuse CITEȘTE ȘI OMS a intrat în alertă - sute de decese cauzate de siropuri de tuse

O serie de factori, inclusiv încetinirea inflației, o iarnă mai caldă ca de obicei în Europa și o atenuare a constrângerilor legate de lanțurile de aprovizionare alimentează optimismul.

Chiar dacă stabilizarea economiei sugerează că zona euro ar putea scăpa de o recesiune, probleme nu sunt lăsate încă complet în urmă, spune economistul șef al S&P Global Market Intelligence.

Rezistența economiei ar putea încuraja procesul de înăsprire monetară al BCE. 

"Nu există încă niciun semn că presiunea asupra prețurilor e bază se diminuează. În condițiile în care costurile energiei sunt în scădere, iar economia pare mai rezistentă, BCE va rămâne concentrată asupra riscurilor de creștere a inflației CORE și este probabil să continue să majoreze dobânzile până în trimestrul al doilea", spune Maeva Cousin, economist Bloomberg.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
pmi
manageri
achizitii
zona euro
bce