Noi indicii că zona euro va evita o recesiune

Noi indicii că zona euro va evita o recesiune
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 feb 2023

Activitatea economică din zona euro a revenit, în mod neașteptat, pe creștere la începutul anului 2023, oferind noi indicii că recesiunea ar putea fi evitată.

Indicele S&P Global privind intențiile de achiziții ale managerilor (PMI) a crescut la 50,2 puncte în ianuarie, peste valoarea de 49,8 puncte preconizată de un sondaj Bloomberg. Este pentru prima dată din iunie când indicatorul a depășit pragul de 50 care separă expansiunea economică de contracție.

Indicatorul PMI a urcat de la nivelul de 49,3 puncte înregistrat în decembrie.

OMS a intrat în alertă - sute de decese cauzate de siropuri de tuse CITEȘTE ȘI OMS a intrat în alertă - sute de decese cauzate de siropuri de tuse

O serie de factori, inclusiv încetinirea inflației, o iarnă mai caldă ca de obicei în Europa și o atenuare a constrângerilor legate de lanțurile de aprovizionare alimentează optimismul.

Chiar dacă stabilizarea economiei sugerează că zona euro ar putea scăpa de o recesiune, probleme nu sunt lăsate încă complet în urmă, spune economistul șef al S&P Global Market Intelligence.

Rezistența economiei ar putea încuraja procesul de înăsprire monetară al BCE. 

"Nu există încă niciun semn că presiunea asupra prețurilor e bază se diminuează. În condițiile în care costurile energiei sunt în scădere, iar economia pare mai rezistentă, BCE va rămâne concentrată asupra riscurilor de creștere a inflației CORE și este probabil să continue să majoreze dobânzile până în trimestrul al doilea", spune Maeva Cousin, economist Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
pmi
manageri
achizitii
zona euro
bce