OMC a respins solicitarea UE pentru oprirea tarifelor impuse de SUA din cauza subvențiilor acordate Airbus

OMC a respins solicitarea UE pentru oprirea tarifelor impuse de SUA din cauza subvențiilor acordate Airbus
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2019

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a respins luni argumentul Uniunii Europene că nu mai acordă subvenții producătorului de avioane Airbus, menținând tarifele impuse recent de Statele Unite pentru bunuri europene, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un nou raport referitor la complianță realizat de OMC a conchis că avioanele Airbus A380 și A350 continuă să fie subvenționate, ca efect al împrumuturilor guvernamentale europene acordate în trecut, scrie News.ro.

Statele Unite au obținut în octombrie dreptul e a impune tarife pentru importuri din UE în valoarea anuală de 7,5 miliarde de dolari, în cazul referitor la subvenționarea Airbus. Washingtonul a aplicat tarife parțiale pentru majoritatea avioanelor Airbus și produse de la brânzeturi la măsline și whisky din malț.

Aurul, ultima obsesie a liderilor naționaliști din Europa de Est CITEȘTE ȘI Aurul, ultima obsesie a liderilor naționaliști din Europa de Est

O decizie referitoare la dreptul UE de a lua măsuri de retorsiune într-un caz paralel referitor la subvențiile acordate de SUA companiei Boeing va fi luată anul viitor.

Luni, o comisie formată din trei membri a respins argumentul UE că decizia recentă a Airbus de a nu mai produce avionul A380, din cauza vânzărilor slabe, înseamnă că grupul nu mai poate fi considerat un pericol pentru Boeing, al cărui avion 747 nu mai este la rândul său la modă.

OMC nu mai consideră că A380 provoacă pierderi de vânzări Boeing, pentru nu mai este comercializat, dar a decis că aeronava va continua să afecteze cota de piață a Boeing atâta timp cât va fi produs și livrat.

Airbus va opri producția de avioane A380 la jumătatea anului 2021.

Potrivit OMC, avionul Airbus A350 provoacă pierderi de vânzări și de cotă de piiață pentru Boeing, întrucât concurează cu avionul 787 Dreamliner.

Comisia Europeană a anunțat că a luat notă de acest report și că acesta conține un număr de erori grave. Comisia, în cadrul căreia irlandezul Phil Hogan va conduce politica comercială, de la 1 decembrie, a anunțat că va analiza pașii de urmat, inclusiv un posibil apel la decizia OMC. De asemenea, Executicul UE va încerca să ajungă la un acord general cu SUA referitor la subvenționarea construcției de avioane.

Reprezentantul pentru Comerț al SUA nu a comentat imediat decizia.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
subventii
omc