Prețul gazelor a explodat

Prețul gazelor a explodat
scris 1 dec 2022

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut puternic astăzi dimineața, în condițiile în care un val de temperaturi scăzute ar urma să ducă la creșterea cererii de gaze și va demonstra cât de pregătită este Europa pentru iarnă în contextul livrărilor reduse de gaze rusești, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile la gaze au crescut joi chiar și cu 13%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele șase săptămâni. În jurul orei 10.05 a.m., cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 6,8%, până la 156,38 euro pentru un Megawatt-oră, arată Agerpres.

Protestele de la cea mai mare fabrică de telefoane Apple pot tăia serios din producția de iPhone Pro CITEȘTE ȘI Protestele de la cea mai mare fabrică de telefoane Apple pot tăia serios din producția de iPhone Pro

Prognozele meteo pe termen lung realizate de firmele de specialitate Maxar Technologies LLC și Marex arată că temperaturile în Europa vor scădea semnificativ în luna decembrie, după o lună noiembrie cu temperaturi peste medie.

O iarnă geroasă ar lăsa continentul mai expus la noi probleme de aprovizionare, după ce pe parcursul iernii Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conducte. Gazele lichefiate au ajutat la acoperirea golului lăsat de diminuarea livrărilor Rusiei și de asemenea au permis umplerea depozitelor însă acum livrările de gaze lichefiate încep să se reducă.

Cererea de gaze pentru producția de electricitate ar putea să fie stimulată și de faptul că prognozele meteo arată spre un potențial moderat spre redus de producție de energie eoliană în Marea Britanie, Europa continentală și țările nordice, pe parcursul următoarelor două săptămâni.

Fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze al OMV CITEȘTE ȘI Fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze al OMV

Liderii europeni i-au îndemnat pe consumatori să facă economii la energie pentru a putea depăși iarna. În plus, continentul încearcă să își extindă rapid infrastructura pentru a putea primi mai multe gaze lichefiate iar Germania ar urma să inaugureze primul său terminal de import încă de luna aceasta. Însă dacă un val de frig va lovi și Asia, cererea în regiune ar putea exploda, la fel ca și concurența pentru gazele lichefiate transportate prin intermediul navelor, ceea ce ar putea majora și mai mult prețurile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret