Prețul gazelor naturale scade în Europa grație temperaturilor ridicate și depozitelor pline

Prețul gazelor naturale scade în Europa grație temperaturilor ridicate și depozitelor pline
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 oct 2023

Prețurile de referință la gaze naturale pe piața din Europa au scăzut luni grație temperaturilor neobișnuit de ridicate pentru acest moment al anului și gradului ridicat de umplere a depozitelor, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 10:14 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna noiembrie erau în scădere cu 2,4%, până la 40,86 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în cursul ședinței au fost înregistrate scăderi de până la 3,5%, scrie Agerpres.

Efectele secundare ale Programului Rabla: înmatriculările de autoturisme au scăzut în septembrie CITEȘTE ȘI Efectele secundare ale Programului Rabla: înmatriculările de autoturisme au scăzut în septembrie

Prognozele meteo arată că temperaturile în nord-vestul Europei vor rămâne peste media multianuală pentru cea mai mare perioadă a lunii octombrie, în timp ce continuă injectarea de gaze în facilitățile de depozitare. Potrivit celor mai recente date ale Gas Infrastructure Europe, facilitățile de depozitare de gaze din Europa sunt deja la un grad de umplere de peste 95%.

Europa intră în cel de-al patrulea trimestru cu o vreme neobișnuit de caldă, ceea ce creează perspectiva pentru economisirea stocurilor de combustibil deoarece se amână debutul sezonului de livrare agent termic. Însă, cu toate acestea, continentul este în continuare vulnerabil la eventualele probleme și riscuri de aprovizionare, după criza energetică istorică de anul trecut.

Începând de duminică, livrările de gaze naturale din Algeria în Italia au fost sub nivelul normal, arată datele operatorului de sistem de transport din Italia. În paralel, extracția de gaze de la câmpul Groningen din Țările de Jos a fost oprită la 1 octombrie, așa cum era planificat.

Chiar dacă aceste evoluții și alți factori afectează furnizarea pentru moment, cererea de gaze și electricitate ar urma să fie mai mare în trimestrul patru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, susțin analiștii de la S&P Global Commodity Insights. "Europa se așteaptă la prima creștere semnificativă, în ritm anual, a cererii de gaze și electricitate de la debutul crizei, însă prețurile rămân sensibile la perturbările de aprovizionare", susțin analiștii într-un raport publicat vineri. Potrivit acestor analiști, cererea de gaze va crește cu 5,9% în trimestrul patru, după ce a rămas la un nivel limitat până acum ca urmare a reducerii consumului din partea producătorilor și gospodăriilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
europa
pret