Prețurile la cafeaua arabica sunt la cel mai ridicat nivel din utimul deceniu

Prețurile la cafeaua arabica sunt la cel mai ridicat nivel din utimul deceniu
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 nov 2021

Cotațiile la cafeaua arabica au crescut, apropiindu-se de cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, pe fondul înmulțirii semnalelor privind recoltele slabe ai principalilor producători, Brazilia și Columbia, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miercuri, la Bursa de la New York, prețurile pentru contractele cu livrare în luna martie au crescut cu 4,6%, până la 2,3475 dolari pentru o livră (0,45 kilograme), cel mai ridicat preț înregistrat după luna ianuarie 2012. Este vorba de un preț aproape dublu față de cel înregistrat în urmă cu un an. În plus, scumpirea cafelei arabica, folosită de marile lanțuri de cafenele precum Starbucks Corp., stimulează presiunile inflaționiste de-a lungul multor sectoare ale economiei, scrie Agerpres.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

"Tensiunile de-a lungul lanțului de aprovizionare sunt la un nivel fără precedent. Nu ne-am confruntat niciodată cu atât de mulți factori negativi simultan. Situația se transformă rapid într-o criză", spune Judy Ganes, președintele firmei J. Ganes Consulting. Potrivit acestuia, zonele cultivate cu cafea din Brazilia, care în acest an au fost lovite de secetă și îngheț, vor avea randamente sub medie și în 2022 iar Brazilia nu are suficiente stocuri pentru a acoperi diferența. În aceste condiții, prețurile ar putea ajunge în curând la 2,70 și chiar 2,80 dolari pentru o livră de cafea arabica.

Prețurile locale în Brazilia și Columbia au ajuns deja la un nivel record. În ambele țări există îngrijorări că vor apărea și mai multe cazuri în care fermieri se declară în "default" (-incapacitate de a-și îndeplini obligațiile contractuale-nr.) după ce au încheiat contracte de livrare forward la prețuri mult mai mici decât cele înregistrate în prezent.

Companiile încep deja să resimtă efectele acestei crize. Grupul israelian Strauss Group Ltd., proprietarul Doncafe și Amigo, a anunțat recent că majorarea costurilor cu materiile prime, în special cafea și lapte, îi erodează marjele. În consecință, compania a decis să majoreze prețurile în Brazilia, dar și în Ucraina, România, Serbia și Polonia.

Potrivit Bloomberg, în ultimele luni exportatorii brazilieni nu au putut exporta milioane de saci de cafea din cauza blocajelor din porturi. La rândul său Vietnamul, cel mai mare producător de cafea robusta, s-a confruntat și el cu probleme din cauza perturbărilor de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor cu transporturile maritime pe rutele din Asia.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

În acest an, consumul global de cafea este preconizat să crească până la 168,8 milioane de saci (fiecare cu o greutate de 60 de kilograme), în creștere de la 164,8 milioane saci anul trecut, arată prognozele analiștilor de la Rabobank International.

Piața mondială ar urma să înregistreze o rată medie anuală de creștere de 9% în următorii trei ani, până la "peste 400 de miliarde de dolari", estimează și lanțul de cafenele Starbucks Corp. În Asia, piața de cafea cu cel mai rapid ritm de creștere, consumul va crește grație unor venituri mai mari și a extinderii culturii cafelei în China, India și Indonezia, prognozează Fitch Solutions. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cafea arabica
pret